Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Christmas: 'Es gibt' with plurals, the song 'O Tannenbaum'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can apply masculine and neuter plural rules 1 and 2 to build sentences with ‘es gibt’ and ‘viele’.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. 'Es gibt' means 'there is' or 'there are' and 'viele' means 'lots of' or 'many'.
      2. [ü] can be either short (followed by 2 or more consonants) or long (followed by a single consonant or 'h').
      3. For noun plural rule 1, most masculine and neuter nouns add -e to the end and an umlaut on the vowel (ä,ö, ü).
      4. For noun plural rule 2, words ending in -el, -en or -er are often the same in the plural.
      5. ‘O Tannenbaum’ is a popular German Christmas song and translates as ‘O fir tree’.

      Keywords

      • [ü] - pronounced short [ü] as in 'fünf' and long [ü] as in 'Tür'

      • Es gibt - 'there is' or 'there are'

      • Viele - lots of, many

      Common misconception

      All nouns change in their plural form.

      Different nouns have different rules for forming plurals. It is important to learn these and acknowledge that there will always be exceptions to any rule.

      Teacher tip

      'O Tannenbaum' doesn't translate directly as 'O Christmas tree', but instead as 'O fir tree'. It is based on a 16th-century folk song by Melchior Franck.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these nouns are plural?

      Kopf
      Correct answer: Köpfe
      Correct answer: Tage
      Tag
      Correct answer: Tische

      Q2.
      Which of these words contain a 'u' with an umlaut?

      der Z_g
      Correct answer: das St_ck
      Correct answer: f_nf
      die N_mmer

      Q3.
      Match the German words below to the correct English translations.

      Correct Answer:der Arzt,doctor

      doctor

      Correct Answer:der Platz,place, room

      place, room

      Correct Answer:der Zug,train

      train

      Correct Answer:das Spiel,game

      game

      Correct Answer:das Stück,piece

      piece

      Q4.
      Match the German words below to the correct English translations.

      Correct Answer:auch,also

      also

      Correct Answer:es gibt,there is, there are

      there is, there are

      Correct Answer:grün,green

      green

      Correct Answer:wie viele,how many

      how many

      Correct Answer:wünschen,to wish, wishing

      to wish, wishing

      Q5.
      Which noun endings do not tend to change in the plural form?

      Correct answer: -el, e.g., 'Engel'
      -ck, e.g., 'Stück'
      Correct answer: -er, e.g., 'Zimmer'
      Correct answer: -en, e.g., 'Mädchen'
      -g, e.g., 'Zug'

      Q6.
      Which of these is a traditional German fruit bread?

      Correct answer: Stollen
      Lebkuchen
      Tannenbaum

      6 Questions

      Q1.
      Which of these nouns are plural?

      Arzt
      Correct answer: Plätze
      Stück
      Correct answer: Spiele
      Zug

      Q2.
      What is 'never' in German?

      oft
      Correct answer: nie
      manchmal

      Q3.
      Which letter(s) do you add to the end of most masculine and neuter nouns to make them plural?

      -s plus umlaut on a/o/u
      Correct answer: -e
      Correct answer: -e plus umlaut on a/o/u
      -en

      Q4.
      Which of these nouns are in their plural form?

      die Flasche
      das Schnitzel
      Correct answer: die Engel
      Correct answer: die Köpfe
      der Platz

      Q5.
      Which statements about 'O Tannenbaum' are true?

      Correct answer: it is a traditional song
      it is a rock song
      it is a pop song
      it is about love
      Correct answer: it is about nature

      Q6.
      Translate the following sentence into German: 'There are lots of angels.'

      Correct Answer: Es gibt viele Engel. , 'Es gibt viele Engel.', Es gibt viele Engel, 'Es gibt viele Engel'

      To help you plan your 7 German lesson on: Christmas: 'Es gibt' with plurals, the song 'O Tannenbaum', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...