Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Christmas traditions: 'sein' 3rd person singular and plural, plurals - +(e)n

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recognise and use German plural rule 3 - add -(e)n to feminine nouns - and say what things are like using ‘ist’ and ‘sind’.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. 'Sein' means 'to be, being', 'ist' (is) is the 3rd person singular and 'sind' is the 3rd person plural.
      2. For all plural nouns, the German word for 'the' is 'die'.
      3. For noun plural rule 3, most feminine nouns add '-n' or '-en'.
      4. Feminine nouns ending in -el, -en or -er almost always add -n or -en in the plural form too.

      Keywords

      • Sein - to be, being

      • Ist - 3rd person singular of ‘sein’, ‘is’

      • Sind - 3rd person plural form of ‘sein’, ‘are’

      • Plural - more than one

      Common misconception

      Feminine noun plurals are the same as masculine and neuter noun plurals.

      Most feminine nouns add either an -e or an -en to the end of the noun in its plural form. Feminine nouns ending in -el or -er also add an -n unlike in the masculine and neuter form where nouns ending in these letters don't tend to change.

      Teacher tip

      When teaching new nouns, always remind students to learn their grammatical gender and their plural forms.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match up the forms of 'haben' to the correct English forms of 'to have'.

      Correct Answer:haben,to have, having

      to have, having

      Correct Answer:hat,has

      has

      Correct Answer:habe,have

      have

      Q2.
      Match the German words below to the correct English translations.

      Correct Answer:das Spiel,game

      game

      Correct Answer:der Platz,place, room

      place, room

      Correct Answer:der Arzt,doctor

      doctor

      Correct Answer:das Stück,piece

      piece

      Correct Answer:der Zug,train

      train

      Q3.
      Match up the German words below to the correct English translations.

      Correct Answer:es gibt,there is, there are

      there is, there are

      Correct Answer:auch,also

      also

      Correct Answer:viele,lots of, many

      lots of, many

      Correct Answer:grün,green

      green

      Q4.
      Which word means 'never'?

      Correct answer: nie
      manchmal
      oft
      kaum

      Q5.
      Translate the following sentence into English: 'Es gibt viele Winter.'

      Correct Answer: There are lots of winters., There are many winters., There are a lot of winters.

      Q6.
      Match the German verbs below to the correct English translations.

      Correct Answer:zuhören,listen, listening

      listen, listening

      Correct Answer:sprechen,speak, speaking

      speak, speaking

      Correct Answer:lesen,read, reading

      read, reading

      Correct Answer:schreiben,to write, writing

      to write, writing

      6 Questions

      Q1.
      Match the German vocabulary below to the correct English translations.

      Correct Answer:die Katze,cat

      cat

      Correct Answer:der Hund,dog

      dog

      Correct Answer:die Idee,idea

      idea

      Correct Answer:die Kirche,church

      church

      Correct Answer:die Familie,family

      family

      Correct Answer:die Woche,week

      week

      Q2.
      Match the verb forms below to their English meanings.

      Correct Answer:bekommen,to get, to receive

      to get, to receive

      Correct Answer:bekommt,gets, receives

      gets, receives

      Correct Answer:sein,to be, being

      to be, being

      Correct Answer:sind,are

      are

      Correct Answer:ist,is

      is

      Q3.
      Write the correct form of the verb 'bekommen' to complete the following sentence: 'Der Weihnachtsmann die Liste.'

      Correct Answer: bekommt

      Q4.
      Which letters do most feminine nouns add in their plural form?

      Correct answer: -en
      Correct answer: -n
      -el
      -s

      Q5.
      Select the words that are plural.

      Correct answer: Listen
      Wort
      Correct answer: Wochen
      Correct answer: Antworten
      Haustier

      Q6.
      Translate the following sentence into German: 'The windows are green.'

      Correct Answer: Die Fenster sind grün., Die Fenster sind gruen.

      To help you plan your 7 German lesson on: Christmas traditions: 'sein' 3rd person singular and plural, plurals - +(e)n, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...