Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Eine Reise durch Europa: dates

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use dates, years and numbers correctly and infer the meaning of unknown words when reading about and planning a trip across Europe.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. We use ordinal numbers (e.g., 'first', 'second', 'third') for calendar dates.
      2. To form ordinal numbers 1-19 add '-te', e.g., 'fünfte'; for ordinals 20 and over add '-ste', e.g., 'einundzwanzigste'.
      3. For 'on the' with dates', use 'am' and add '-n' to the ordinal number, e.g., 'am zweiten März'.
      4. For years, separate the digits into two pairs, for century and year, and place 'hundert' or 'tausend' between the pairs.
      5. To infer the meaning of unknown words, examine the surrounding words, review given definitions and select the best fit.

      Keywords

      • Ordinal number - tells you the order of something, e.g., 'first', 'second', 'third', and is used with dates

      • Am - preposition meaning 'on the', is a contraction of 'an' and the dative definite article 'dem'

      Common misconception

      Saying or writing years in German is the same as in English, e.g., 1066 is 'zehn sechsundsechzig'.

      Block the numbers in pairs as in English, but in German you must use 'hundert' or 'tausend'. 1066 is 'zehnhundertsechsundsechszig'. 2025 is 'zweitausendfünfundzwanzig'.

      Teacher tip

      The planning of a European trip task in Learning Cycle 3 focuses on speaking about a planned or ideal trip in the present and/or future tense. The task could also be adapted for use in the past tense, and/or tackled first as a writing task with partners then reading aloud and checking their answers.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Wir haben __________ Tüte.'. Choose the correct missing word.

      derselbe
      Correct answer: dieselbe
      dasselbe

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Ei (nt),egg

      egg

      Correct Answer:Ende (nt),end

      end

      Correct Answer:Fahrt (f),journey, drive, trip

      journey, drive, trip

      Correct Answer:Stil (m),style

      style

      Correct Answer:Termin (m),appointment, date

      appointment, date

      Correct Answer:Zug (m),train

      train

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:bewegen,to move, moving

      to move, moving

      Correct Answer:dauern,to last, lasting

      to last, lasting

      Correct Answer:führen,to lead, guide

      to lead, guide

      Correct Answer:veruschen,to try, trying

      to try, trying

      Correct Answer:überzeugen,to convince, convincing

      to convince, convincing

      Correct Answer:zählen,to count, counting

      to count, counting

      Q4.
      Order the words correctly. Follow the TMP rule.

      1 - ich bin
      2 - am Montag
      3 - mit meiner Familie
      4 - nach Italien
      5 - gefahren

      Q5.
      Write in English: 'Die Marken sind nicht wichtig.'

      Correct Answer: The brands are not important, The brands aren't important

      Q6.
      Write in German: 'The salesperson was fashionable.'

      Correct Answer: Der Verkäufer war modisch, Der Verkaeufer war modisch

      4 Questions

      Q1.
      Which years are written correctly?

      Correct answer: neunzehnhundertsechsundachtzig
      neunzehnsechsundachtzig
      neunzehhnundsechsundachtzig
      Correct answer: zweitausendzweiundzwanzig
      zweitausendundzweiundzwanzig

      Q2.
      Which date is written correctly to say 03/03?

      drei März
      dreite März
      dreiste März
      Correct answer: dritte März
      dritteste März

      Q3.
      Write in German: 'on the tenth of May'.

      Correct Answer: am zehnten Mai

      Q4.
      'Ich versuche, das richtige Gleis im Bahnhof zu finden.'. What does the word 'Gleis' refer to?

      an animal
      a type of shop
      Correct answer: a location
      a type of food
      a person

      To help you plan your 10 German lesson on: Eine Reise durch Europa: dates, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...