Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Die digitale Welt: verbs with prepositions, 'da-' and 'wo-' compounds

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a range of prepositional verbs, 'da-' and 'wo-' compounds and new vocabulary in the context of the digital world and favourite online influencers.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Some verbs are followed by prepositions and the accusative case, and some are followed by prepositions and the dative.
      2. We use different prepositions after verbs in English and German, so verb and preposition combinations must be learnt.
      3. The prefix 'da(r)-' can be added to prepositions to refer to something already mentioned. This is called a da- compound.
      4. Use 'wo-' compounds to ask questions with verbs that take prepositions.
      5. 'Dazu' can be used as a 'da-' compound, but can also be used to mean ‘in addition’ or ‘furthermore’.

      Keywords

      • Preposition - a word that is used before a noun, a noun phrase, or a pronoun, connecting it to another word

      • Da-, dar- - prefix added to prepositions to avoid repetition of the noun

      • Wo-, wor- - prefix added to prepositions to form questions

      Common misconception

      If you know the usual meanings of prepositions, choosing which preposition to use with each verb is straightforward, as we translate the preposition directly from English.

      Verb and preposition combinations need to be learnt. The prepositions often lose their usual meaning when combined with verbs, and we often use different prepositions after verbs in English and in German.

      Teacher tip

      Wo-compounds are Higher-tier grammar only. Foundation students of both exam boards should be familiar with 'damit', 'darauf', 'davon' and 'dafür', and Edexcel Foundation students should also be familiar with 'dazu' and 'danach'. Other 'da-' compounds are Higher-tier only for both exam boards.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Ich __________ den Bus.'. Choose the correct missing word(s).

      fahre mit
      Correct answer: nehme
      folge
      gehe mit
      trage

      Q2.
      Which of these German verbs use the preposition 'an'?

      to insist on
      to consist of
      Correct answer: to die from
      Correct answer: to believe in
      to hope for

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Herz (nt),heart

      heart

      Correct Answer:Krankheit (f),illness, disease

      illness, disease

      Correct Answer:SMS (f),text message

      text message

      Correct Answer:Tätigkeit (f),activity, work

      activity, work

      Correct Answer:Programm (nt),programme, schedule

      programme, schedule

      Correct Answer:Verwandte (m, f),relative, relation

      relative, relation

      Q4.
      Order the words to say: 'Mental health is just as important as physical health.'

      1 - die geistige Gesundheit
      2 - ist
      3 - genauso
      4 - wichtig
      5 - wie
      6 - die körperliche Gesundheit

      Q5.
      Write in English: 'Mit wem hast du geplaudert?'

      Correct Answer: Who did you chat with, Whom did you chat with, With whom did you chat

      Q6.
      Write in German: 'I texted my aunt.'

      Correct Answer: Ich habe meiner Tante gesimst

      5 Questions

      Q1.
      Which 'da-' compound also means 'in addition' or 'furthermore'?

      darauf
      dabei
      dafür
      danach
      Correct answer: dazu

      Q2.
      Match the verbs and prepositions.

      Correct Answer:bestehen,aus

      aus

      Correct Answer:glauben,an

      an

      Correct Answer:retten,vor

      vor

      Correct Answer:verzichten,auf

      auf

      Correct Answer:kämpfen,für

      für

      Q3.
      Order the words to say: 'It depends on whether I win.'

      1 - es
      2 - kommt
      3 - darauf
      4 - an
      5 - ob
      6 - ich
      7 - gewinne

      Q4.
      'Meine Videos sind kurz und witzig. Ich bestehe .'. Write the missing 'da-' compound.

      Correct Answer: darauf

      Q5.
      ' ist er gestorben?'. Write the missing 'wo-' compound.

      Correct Answer: Woran

      To help you plan your 10 German lesson on: Die digitale Welt: verbs with prepositions, 'da-' and 'wo-' compounds, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...