Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Prüfungsvorbereitung: picture task, conversation (Edexcel)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can confidently take part in a picture description task and conversation in the style of the speaking exam.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. When describing a photo, use the acronym PALM. It stands for People, Action, Location, Mood. Add your own opinions too.
      2. A well-developed response in conversation has at least three verb clauses.
      3. Extend your answers by using a different tense, a different subject, or opinions and reasons.

      Keywords

      • PALM - an acronym to summarise what to include in a photo description: People, Action, Location, Mood

      • Verb clause - part of a sentence that contains a subject and a verb

      Common misconception

      Like in a role-play, I should keep my answers short and concise in a conversation.

      Conversation answers following the picture task should be developed and extended with at least three verb clauses.

      Teacher tip

      Brainstorming questions before tackling a conversation on a given theme is a step often missed out by students. Encourage students to do this before Task C1. This will also help them to anticipate possible questions in the speaking exam and use their preparation time to the full.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which noun does not refer to a person?

      Bürgermeister (m)
      Flüchtling (m)
      Mitglied (nt)
      Onkel (m)
      Correct answer: Wettbewerb (nt)

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:bunt,colourful

      colourful

      Correct Answer:dunkel,dark

      dark

      Correct Answer:religiös,religious

      religious

      Correct Answer:höflich,polite

      polite

      Correct Answer:nötig,necessary

      necessary

      Correct Answer:süß,sweet

      sweet

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Änderung (f),change

      change

      Correct Answer:Bühne (f),stage

      stage

      Correct Answer:Boden (m),floor, ground

      floor, ground

      Correct Answer:Feuer (nt),fire

      fire

      Correct Answer:Runde (f),round, lap

      round, lap

      Correct Answer:Tätowierung (f),tattoo, tattooing

      tattoo, tattooing

      Q4.
      Order the words to say: 'Christmas Eve comes before Christmas Day.'

      1 - Heiliger
      2 - Abend
      3 - kommt
      4 - vor
      5 - dem
      6 - ersten
      7 - Weihnachtstag

      Q5.
      Write in English: 'ich habe immer gute Laune'.

      Correct Answer: I am always in a good mood, I'm always in a good mood

      Q6.
      Write in German: 'she is selling her bike'.

      Correct Answer: sie verkauft ihr Fahrrad

      4 Questions

      Q1.
      Conversation answers following the picture task should be developed and extended with at least three ...

      Correct Answer: verb clauses

      Q2.
      You are developing the answer 'Ich benutze gern soziale Medien.'. Match the sentence types with their descriptions.

      Correct Answer:different tense,Letzte Woche habe ich viele Videos aufgenommen.

      Letzte Woche habe ich viele Videos aufgenommen.

      Correct Answer:different subject,Meine Schwester geht lieber ins Kino.

      Meine Schwester geht lieber ins Kino.

      Correct Answer:opinion,Es macht mir immer viel Spaß ...

      Es macht mir immer viel Spaß ...

      Correct Answer:reason,... da ich mit Freunden chatten kann.

      ... da ich mit Freunden chatten kann.

      Q3.
      Order the sentences according to the acronym PALM.

      1 - Ich sehe zwei Kinder mit ihren Großeltern.
      2 - Sie essen und trinken zusammen.
      3 - Sie sind bei einem Imbiss.
      4 - Ich denke, dass sie Hunger haben.

      Q4.
      Write in German: 'my favourite food is fish'.

      Correct Answer: mein Lieblingsessen ist Fisch

      To help you plan your 11 German lesson on: Prüfungsvorbereitung: picture task, conversation (Edexcel), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...