Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Deutschland: negation, role-play (Edexcel)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can negate sentences using 'nicht', 'kein', 'nichts' and 'nie' and I can take part in a role-play scenario.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Use 'nicht' before definite articles to mean ‘not the’ and 'kein' instead of the indefinite article to mean 'not a, no'.
      2. Place 'nicht' before adjectives, adverbs, possessives and proper nouns. Place 'nicht' after verbs and whole phrases.
      3. Use 'nichts' to mean 'nothing' or 'not anything', e.g., 'ich sehe nichts.' Use 'nie' to mean 'never'.
      4. When performing a role-play, answers should be a short phrase or sentence. Do not add unnecessary detail.
      5. It is helpful to categorise vocabulary by theme when revisiting large numbers of words.

      Keywords

      • Nicht - word meaning 'not'

      • Kein - word used in place of the indefinite article to mean 'not a', 'no', 'not any'

      • Nichts - word meaning 'nothing' or 'not anything'

      • Nie - word meaning 'never'

      Common misconception

      I should include as much detail as possible in role-play answers.

      When performing a role-play, answers should contain one verb and be concise. Do not add unnecessary detail.

      Teacher tip

      There are two versions of the role-play in Learning Cycle 3. Option 1 is for Higher students and Option 2 is for Foundation students.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In which of these words is there a sound that rhymes with 'flee'?

      Correct answer: Liebe
      Leute
      Rhein
      Zug
      steigen

      Q2.
      Form a German compound noun that means 'holiday island region' by putting the words 'Insel', 'Region' and 'Ferien' in the correct order.

      Inselregionferien
      Correct answer: Ferieninselregion
      Regionferieninsel
      Ferienregioninsel

      Q3.
      Match each negation word with its meaning.

      Correct Answer:nichts,nothing

      nothing

      Correct Answer:nie,never

      never

      Correct Answer:kein,not a, none, not any

      not a, none, not any

      Correct Answer:nicht,not, doesn't

      not, doesn't

      Q4.
      Which sentence does not use negation correctly?

      Ich esse nichts.
      Ich esse nie Frühstück.
      Ich habe kein Essen.
      Correct answer: Ich liebe nicht eine Katze.

      Q5.
      Translate into German: 'The exciting food is here.'

      Correct Answer: das aufregende Essen ist hier

      Q6.
      Translate into German: 'I never take food with me.'

      Correct Answer: ich nehme nie Essen mit

      5 Questions

      Q1.
      Which sentence correctly places 'nicht' to say 'I do not enjoy the coast.'?

      Correct answer: Ich genieße die Küste nicht.
      Ich nicht genieße die Küste.
      Ich die Küste genieße nicht.

      Q2.
      You are asked in a role-play: 'Was machst du in den Ferien?' (What do you do on holiday?). Which is the best response?

      Ich genieße die Natur und gehe oft mit meinen Freunden zum Markt. Fantastisch!
      Ich genieße.
      Ich esse und genieße.
      Correct answer: Ich genieße die Ferien.

      Q3.
      Order the words to say: 'I never forget names.'

      1 - ich
      2 - vergesse
      3 - nie
      4 - Namen

      Q4.
      Translate into German using the noun 'Gast (m)': 'I have no guest.'

      Correct Answer: ich habe keinen Gast

      Q5.
      Translate into German: 'I see nothing.'

      Correct Answer: ich sehe nichts

      To help you plan your 11 German lesson on: Deutschland: negation, role-play (Edexcel), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...