Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what life was like for Princess Elizabeth during WWII.

      Key learning points

      1. Elizabeth was a child when war began.
      2. London was dangerous.
      3. The royal family stayed to show courage.
      4. Elizabeth learned about duty.
      5. This was long before our families were born.

      Keywords

      • Princess - a king or queen’s daughter

      • War - when groups of people fight one another

      • London - the capital city of the United Kingdom

      • Safer - less likely to be harmed

      • Courage - being brave

      Common misconception

      Pupils might think that Elizabeth fought in the war.

      Remind pupils that when war began she was still a child; her job was to stay safe and learn how to be a future queen.

      Teacher tip

      When discussing air-raid shelters, reassure pupils this happened a very long time ago. Focus on how people kept safe and looked after each other, rather than dwelling on the danger.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Your great-grandparents were children ...

      Correct answer: long ago
      now
      in the future

      Q2.
      Match the word to the correct meaning.

      Correct Answer:past,something that happened before

      something that happened before

      Correct Answer:present,something that is happening now

      something that is happening now

      Correct Answer:future,something that is going to happen later

      something that is going to happen later

      Q3.
      Imagine a family. This family contains a baby, a mother, a father and a grandmother. Who is the youngest person?

      Correct answer: the baby
      the mother
      the father
      the grandmother

      Q4.
      Look carefully at this photograph. It was taken before you were born. How can you tell it was taken before you were born?

      An image in a quiz
      The photograph is in black and white.
      Correct answer: The men are wearing old-fashioned suits.
      Correct answer: The woman is wearing an old-fashioned dress.
      Q4 Credit: Henry Wellcome (standing left) with his brother George, and their parents. Wellcome Collection licensed under CC BY 4.0

      6 Questions

      Q1.
      Which family was Elizabeth born into?

      the doctor's family
      the policeman's family
      Correct answer: the royal family

      Q2.
      As a child, Elizabeth lived in the capital city of the United Kingdom, which is called ...

      Correct Answer: London

      Q3.
      What activities did Elizabeth like to do when she was a child?

      archery and painting
      Correct answer: dancing and riding horses
      climbing and skateboarding

      Q4.
      Put the events of Elizabeth's life up to and including World War II in the correct order. Start with the earliest event.

      1 - Elizabeth lived in London with her mother, father, and younger sister.
      2 - Elizabeth moved to the countryside at the start of World War II.
      3 - Elizabeth grew vegetables in her garden during World War II.
      4 - Elizabeth joined the Army as a mechanic.

      Q5.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:princess,a king or queen's daughter

      a king or queen's daughter

      Correct Answer:war,when groups of people fight one another

      when groups of people fight one another

      Correct Answer:safer,less likely to be harmed

      less likely to be harmed

      Correct Answer:courage,being brave

      being brave

      Q6.
      Did Princess Elizabeth fight during World War II?

      Yes - she joined the Army as a soldier.
      Yes - she joined the Royal Air Force as a pilot.
      No - she was sent to a safer country during the war.
      Correct answer: No - she did join the Army but worked as a ambulance driver.

      To help you plan your 1 history lesson on: A princess in wartime Britain, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...