Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      A queen of four nations, head of the Commonwealth

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Elizabeth II's travels across the UK and the Commonwealth showed her care for all people within her realm.

      Key learning points

      1. As queen, Elizabeth travelled frequently across England, Scotland, Wales and Northern Ireland.
      2. She also visited many Commonwealth countries.
      3. Elizabeth II met people to help charities.
      4. Her actions showed she was a queen for everyone.

      Keywords

      • Travel - going to visit different places and people

      • United Kingdom - the four countries of England, Scotland, Wales and Northern Ireland, ruled together

      • Realm - all the countries that a king or queen rules over or the places where a king or queen is in charge

      • Commonwealth - countries that work together in friendship; most of them were once ruled by Britain

      • Charity - a group of people who work together to help others

      Common misconception

      Pupils might think that Elizabeth II only lived, and stayed, in London (maybe at Buckingham Palace).

      Show and remind pupils how Elizabeth II travelled across the UK and around the world.

      Teacher tip

      You could create a a floor map to reflect the places mentioned in the story: pupils could “travel” to each place waving flags they have made. You could also research if Elizabeth ever visited your local area - pupils could add this to their map and discuss why she might have come.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Where does the Trooping the Colour ceremony take place?

      Belfast
      Cardiff
      Edinburgh
      Correct answer: London

      Q2.
      Most countries used to be ruled by Britain in the past, but nowadays they are just friends.

      Correct Answer: Commonwealth

      Q3.
      Match Elizabeth's clothes to the correct ceremony.

      Correct Answer:Guards uniform,Trooping the Colour

      Trooping the Colour

      Correct Answer:brightly coloured dress,visiting another country

      visiting another country

      Correct Answer:large crown, heavy robe, and jewellery,State Opening of Parliament

      State Opening of Parliament

      Q4.
      What is a ceremony?

      Correct answer: a special event with important actions or rules
      a special type of vehicle, like a truck
      a special kind of food you eat on birthdays

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:United Kingdom,the four countries of England, Scotland, Wales and Northern Ireland

      the four countries of England, Scotland, Wales and Northern Ireland

      Correct Answer:travel,going to visit different places and people

      going to visit different places and people

      Correct Answer:charity,a group of people who work together to help others

      a group of people who work together to help others

      Correct Answer:realm,the places where a king or queen is in charge

      the places where a king or queen is in charge

      Q2.
      How often did Elizabeth travel around the United Kingdom and to different countries?

      Never - she stayed at home in Buckingham Palace in London all the time.
      Sometimes - she visited different countries in the UK every so often.
      Correct answer: Lots - she was the most well-travelled king or queen in history.

      Q3.
      Which countries are in the United Kingdom?

      Correct answer: England
      France
      Correct answer: Northern Ireland
      Correct answer: Scotland
      Correct answer: Wales

      Q4.
      Commonwealth countries are nations that used to be ruled by the United ...

      Correct Answer: Kingdom

      Q5.
      Why did Elizabeth travel all around the United Kingdom and Commonwealth countries?

      because she liked going on aeroplanes
      Correct answer: to show people that she cared about them
      to find new homes to buy

      Q6.
      How much charity work was Elizabeth involved in?

      None - she did not give anything to charity.
      Some - there were a few charities that she helped.
      Correct answer: Lots - she supported hundreds of charities.

      To help you plan your 1 history lesson on: A queen of four nations, head of the Commonwealth, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...