Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Saying goodbye and remembering a reign

      Lesson details

      Learning outcome

      I can talk about how Britain changed during Queen Elizabeth II’s life and why people remember her reign.

      Key learning points

      1. Queen Elizabeth II died in 2022 after a long life.
      2. Many people watched or attended her state funeral.
      3. Her son Charles became King Charles III when she died.
      4. People remembered her duty and kindness.
      5. Britain had changed a lot since Elizabeth was a child.

      Keywords

      • Funeral - a ceremony to remember someone's life

      • Reign - the time a monarch rules

      • Change - when things become different

      Common misconception

      Pupils might think that Queen Elizabeth II is still alive.

      Remind pupils that she died in 2022, but we remember her life and service.

      Teacher tip

      Create a visual timeline on the floor using pictures from each lesson. Walk through it together, pausing at each point for children to recall key facts about Elizabeth's life. This physical journey helps cement chronological understanding and revision.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What sort of parties did Elizabeth throw at Buckingham Palace for people who helped their local communites?

      house parties
      Correct answer: garden parties
      silent discos
      roller discos

      Q2.
      What is the name given to the group of countries that now work together as friends?

      Correct Answer: the Commonwealth, Commonwealth, Commonwealth countries

      Q3.
      What famous building did Elizabeth open when she visited Australia?

      Golden Gate Bridge
      Eiffel Tower
      Three Gorges Dam
      Correct answer: Sydney Opera House

      Q4.
      What does 'charity' mean?

      Correct answer: helping others
      helping yourself
      hurting others
      hurting yourself

      Q5.
      Put the events from Elizabeth's life in the correct order. Start with the earliest event.

      1 - World War II begins and Elizabeth is evacuated to Windsor Castle.
      2 - Elizabeth delivers a radio broadcast to evacuee children.
      3 - Elizabeth is crowned queen.
      4 - Elizabeth becomes the first queen to go to Australia and New Zealand.
      5 - By the end of her reign, Elizabeth supports more than 600 charities.

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:funeral,a ceremony to remember someone's life

      a ceremony to remember someone's life

      Correct Answer:reign,the time a monarch rules

      the time a monarch rules

      Correct Answer:change,when things become different

      when things become different

      Q2.
      When did Queen Elizabeth II die?

      Correct answer: September 2022
      October 3222
      November 1902
      December 256

      Q3.
      Where was Elizabeth's state funeral held?

      Belfast
      Cardiff
      Edinburgh
      Correct answer: London

      Q4.
      Elizabeth was queen for 70 years, making her the reigning king or queen in the history of the United Kingdom.

      Correct Answer: longest

      Q5.
      How was the next king, Charles III, related to Elizabeth?

      Correct answer: he was her son
      he was her brother
      he was her uncle
      he was her nephew

      Q6.
      What are some of the changes that Elizabeth saw in her lifetime?

      Correct answer: Most people now own televisions.
      Almost everyone now owns a jetpack.
      Correct answer: The internet and mobile phones were invented.
      X-ray glasses and flying cars were invented.
      Correct answer: More people live in the United Kingdom.

      To help you plan your 1 history lesson on: Saying goodbye and remembering a reign, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...