Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what photography is and why historians find it interesting.

      Key learning points

      1. Photography is the process of capturing an image using a camera.
      2. This process produces a photograph, a picture of whatever the camera was pointed at.
      3. Photography is quite a recent invention, and has only been used for about 200 years.
      4. Photographs are interesting to historians because they have captured ways of life that have now disappeared.

      Keywords

      • Photography - photography is the process of taking a photograph

      • Photograph - a picture made using a camera

      • Camera - a camera is a device used for taking photographs

      • Historian - an historian is someone who studies and writes about the past

      Common misconception

      Pupils may assume that people have always been able to take photographs.

      Explain that photography was invented 200 years ago and, before that, photographs did not exist. People would have drawn or painted to record what they could see in front of them.

      Teacher tip

      Invite staff to bring in a photograph of them as a baby or small child. Play guess the baby/child, where the pupils guess which photograph belongs to which member of staff.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct meaning:

      Correct Answer:old,something you have had for a long time or has existed for a long time

      something you have had for a long time or has existed for a long time

      Correct Answer:new,something you have just been given, just bought or just made

      something you have just been given, just bought or just made

      Q2.
      Something that has already happened is ...

      in the future
      in the present
      Correct answer: in the past

      Q3.
      Put the people in order, starting with the youngest.

      1 - baby
      2 - child
      3 - adult

      Q4.
      Match the time words to when they happen.

      Correct Answer:yesterday,the past

      the past

      Correct Answer:today,the present

      the present

      Correct Answer:tomorrow,the future

      the future

      Q5.
      What is a camera used for?

      listening to music
      Correct answer: taking images
      measuring the temperature

      Q6.
      What does a photographer do?

      Correct answer: takes photographs
      paints pictures
      draws pictures

      6 Questions

      Q1.
      What is photography?

      Correct answer: the process of taking a photograph
      a person who takes photographs
      a device that takes photographs
      someone who uses photographs to learn about the past

      Q2.
      Which devices can you use to take a photograph?

      Correct answer: camera
      Correct answer: mobile phone
      television
      book

      Q3.
      Photography was invented 200 years ago. True or false?

      Correct answer: true
      false

      Q4.
      What is a photograph?

      Correct answer: a picture created by a camera
      a picture that is painted
      a picture that is drawn in pen

      Q5.
      Match the keywords to the meaning.

      Correct Answer:photography,the process of taking a photograph

      the process of taking a photograph

      Correct Answer:photograph,a picture created with a camera

      a picture created with a camera

      Correct Answer:camera,a device used to take a photograph

      a device used to take a photograph

      Correct Answer:historian,someone who studies and writes about the past

      someone who studies and writes about the past

      Q6.
      How do historians use photographs?

      Correct answer: Historians use photographs to learn about the past.
      Correct answer: Historians use photographs to compare then and now.
      Historians take photographs of their favourite things.
      Historians decorate houses with photographs.

      To help you plan your 1 history lesson on: The invention of photography, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...