New
New
Year 1

Seafaring in the early Mediterranean world

I can describe the galleys of the early Mediterranean

New
New
Year 1

Seafaring in the early Mediterranean world

I can describe the galleys of the early Mediterranean

Lesson details

Key learning points

  1. While the Polynesians were exploring the Pacific Ocean, other humans were exploring the Mediterranean.
  2. The ancient Minoans, Phoenecians and Greeks used galleys to transport people and goods around the Mediterranean.
  3. Galleys had sails and many oars.
  4. Galleys were also used for warfare and would sometimes ram into each other.

Common misconception

Pupils may think that the Mediterranean is a single country.

The Mediterranean is a large area surrounding and including the Mediterranean Sea. Many countries are part of this area.

Keywords

  • Galley - a large, low ship with a sail and many oars

  • Oar - an oar is a long pole with a flat end, used for propelling a boat

  • Oarsmen - the people who pushed and pulled the oars on a boat are oarsmen

  • Warship - a ship used for fighting is known as a warship

Display a world map in the classroom to show pupils where the Mediterranean is and which modern day countries are found there. Show pupils which modern day countries are in the historic regions referred to in the lesson.
Teacher tip

Content guidance

  • Contains depictions of discriminatory behaviour.
  • Contains conflict or violence.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Loading...

6 Questions

Q1.
Match the parts of a boat to the correct description.
Correct Answer:hull,the hard outer shell

the hard outer shell

Correct Answer:sail,a large piece of cloth attached to the boat

a large piece of cloth attached to the boat

Q2.
Which ancient people explored the Pacific Ocean?
Pacific people
Correct answer: Polynesians
islanders
Europeans
Q3.
Why did the Polynesians travel to different islands?
To visit interesting new places
Correct answer: To make trades for supplies like food
To test their new boats
To try new experiences
Q4.
Which people were some of the most important in early Polynesian culture?
children
teachers
women
Correct answer: wayfinders
Q5.
Why did the Polynesians decide to make their boats stronger than traditional canoes?
They didn't like the traditional style hollow canoes.
Correct answer: To survive the changeable weather conditions out in the ocean
They had extra wood they needed to use up.
Q6.
How did the Polynesians navigate?
Correct answer: They used clues from natural features.
They used the latest maps and drawings.
Correct answer: They used skills passed on to each generation.
They used a written list of directions.

6 Questions

Q1.
How do seafarers travel?
by train
by bike
Correct answer: by boat
by car
Q2.
What is the opposite of war?
Correct answer: peace
quiet
calm
safe
Q3.
What type of ship did early Mediterranean seafarers use?
An image in a quiz
An image in a quiz
Correct Answer: An image in a quiz
An image in a quiz
Q4.
Who pushes and pulls the oars on a galley?
sailors
Correct answer: oarsmen
seafarers
explorers
Q5.
What type of ship is used for fighting?
Correct answer: warship
canoe
boat
Q6.
In which area did the Phoenicians, Minoans and Ancient Greeks live?
Europe
Asia
Correct answer: Mediterranean
Q3 image 1 "Pesse dug-out canoe" is licensed under CC BY 3.0. https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/ Q3 image 3 © Elenarts/Shutterstock.com

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.