Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The Vikings and their longboats

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the features of Viking longboats.

      Key learning points

      1. Vikings used fast, narrow boats called longboats for trading and raiding.
      2. Longboats had oars, sails, and were both strong and flexible, allowing them to withstand strong waves.
      3. Longboats had flat bottoms, allowing them to sail through shallow water and rivers when the tide was high.
      4. Longboats were often used for raiding and the sailors on board would hang their shields over the sides of the boat.
      5. Viking boats were light and fast, they could even be carried short distances over land to other rivers.

      Keywords

      • Vikings - the Vikings were seafarers from Northern Europe

      • Longboat - a longboat was a strong, narrow boat used by the Vikings

      • Shield - a shield is a large piece of wood or metal with a handle at the back that is used for protection and defence

      • Raid - a raid is when a place is attacked and items are stolen

      Common misconception

      Pupils may have the impression that all Vikings were fierce, scary warriors.

      Some Vikings were warriors, but not all. Vikings were also traders, farmers and settlers.

      Teacher tip

      In a safe open space, ask pupils to sit in two lines and imagine that they are the crew on a longboat. Then practice pretending to row in time together, like the Vikings did. One pupil could be the helmsman at the front calling directions.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How did early explorers travel around the Mediterranean?

      by foot
      Correct answer: by boat
      by horse

      Q2.
      What type of boats did seafarers use in the early Mediterranean world?

      rafts
      canoes
      Correct answer: galleys

      Q3.
      Why did early seafarers go on journeys around the Mediterranean?

      taking holidays
      Correct answer: trading for supplies
      Correct answer: moving to new places

      Q4.
      Pick the word that refers to a time when people are fighting.

      disagreement
      Correct answer: war
      argue

      Q5.
      How did galley ships move through the water of the Mediterranean Sea?

      Correct answer: by oarsmen using oars
      with a motor
      waiting for waves to push the boat the right way

      Q6.
      During times that were not peaceful, what were galley ships used for?

      used for going on holiday
      Correct answer: used as warships for fighting
      used as places to hide

      6 Questions

      Q1.
      Which countries did Vikings come from?

      Correct answer: Denmark
      Italy
      Correct answer: Norway
      Spain
      Correct answer: Sweden

      Q2.
      Longboats had a flat bottom so they could sail through __________ water.

      deep
      Correct answer: shallow
      stormy

      Q3.
      What did Viking warriors hang over the side of a longboat before a raid?

      Correct answer: shields
      oars
      ropes

      Q4.
      Viking longboat journeys were usually for exploring, raiding and what else?

      visiting
      Correct answer: trading
      sailing

      Q5.
      Where on a longboat would you find an animal shape?

      Correct answer: at the front
      at the back
      under the boat
      on the sail

      Q6.
      Why were Viking longboats so good at moving through strong waves?

      They bounced on top of waves to avoid them.
      Correct answer: The wood of the hull was flexible so it did not crack.
      They went so fast they missed them.

      To help you plan your 1 history lesson on: The Vikings and their longboats, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...