Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why Emily Davison joined the Suffragettes.

      Key learning points

      1. Not getting her degree because she was a woman made Emily Davison very angry.
      2. Something else that women were not allowed to do was to vote.
      3. This made Emily very angry as well.
      4. Emily joined a group of women who were fighting for women to be allowed to vote.
      5. This group was called the Suffragettes.

      Keywords

      • Vote - when someone can vote, they are allowed to make a choice about who runs the country

      • Suffragettes - the Suffragettes were a group of people who wanted women to have the right to vote in Britain

      Common misconception

      Some may think that Emily Davison quit her job to join the Suffragettes.

      Emily joined the Suffragettes in 1906 and did not quit her job to fight for women's suffrage full time until 1908.

      Teacher tip

      You could look up some of the gender inequalities that still exist today to discuss them with pupils.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Emily Davison was born when was Queen of the United Kingdom.

      Correct answer: Victoria
      Elizabeth

      Q2.
      Children often got diseases in Victorian times.

      Correct answer: True
      False

      Q3.
      Emily Davison was lucky enough to go....

      on holiday.
      Correct answer: to school.
      on a plane.

      Q4.
      What is literature?

      a certificate from a university
      a common disease in Victorian England
      Correct answer: written work such as stories, poems and plays

      Q5.
      A certificate to show someone has completed studying a subject at university is a...

      disease
      Correct answer: degree
      diphtheria

      Q6.
      Emily Davison was not allowed a degree because she was a...

      Correct Answer: woman, girl, women

      6 Questions

      Q1.
      Match the keyword to the definition.

      Correct Answer:suffragettes,a group of people who wanted women to have the right to vote
      Correct Answer:vote,to make a choice about who runs the country

      Q2.
      Why was Emily Davison not allowed her degree certificates?

      She was kicked out of university.
      Correct answer: She was a woman.
      She didn’t pass her exams.

      Q3.
      Women and men were treated in the same way in Britain at the start of the 1900s.

      True
      Correct answer: False

      Q4.
      In 1908, only could vote in Britain.

      Correct Answer: men, boys, man

      Q5.
      When did Emily Davison join the Suffragettes?

      1806
      Correct answer: 1906
      2006

      Q6.
      Women wanted to vote for people who would make changes...

      to make their lives worse.
      Correct answer: to make their lives better.

      To help you plan your 2 history lesson on: Emily Davison and the Suffragettes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...