Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the events that took place at The Bay Horse pub in Bristol in 1964.

      Key learning points

      1. In 1964, 51 years after Emily Davison's death, a man called Paul Stephenson walked into the Bay Horse Pub in Bristol.
      2. He ordered a drink, but before he could drink it the manager told him to leave.
      3. Stephenson refused, and eight police officers came to arrest him.
      4. He was held in a police cell until midnight.
      5. The manager had told Stephenson to leave because he was black.

      Keywords

      • Pub - a place where people can buy drinks is called a pub

      • Manager - a manager is the person in charge of a place

      • Police officer - a police officer is a person whose job it is to make sure that people follow the law

      • Arrested - when someone is arrested, they are taken away by the police because they have broken the law

      Common misconception

      Some may think that as soon as someone is arrested, they go to prison.

      This doesn't happen and is not what happened to Paul Stephenson. He was kept in a holding cell in the police station until midnight.

      Teacher tip

      You could research to find similar civil rights campaigns in your local area.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Women were allowed to vote in the UK in 1918.

      Correct answer: True
      False

      Q2.
      The First World War began the year Emily Davison died.

      before
      Correct answer: after

      Q3.
      Select the jobs that women in Britain did during the First World War.

      soldier
      Correct answer: factory worker
      Correct answer: mechanic
      Correct answer: bus driver

      Q4.
      The First World War ended in ?

      1818
      Correct answer: 1918
      2018

      Q5.
      In 1918, women over the age of were allowed to vote in Britain.

      Correct answer: 30
      21
      10

      Q6.
      During the First World War, the women of Britain proved that they deserved to be able to .

      Correct Answer: vote

      6 Questions

      Q1.
      Match the keyword to the correct definition.

      Correct Answer:manager ,the person in charge of a place
      Correct Answer:police officer,a person whose job it is to make sure that people follow the law

      Q2.
      Who walked into The Bay Horse pub in 1964?

      Emily Davison
      Correct answer: Paul Stephenson

      Q3.
      How many police officers took Paul out of the pub?

      2
      4
      6
      Correct answer: 8

      Q4.
      Paul was sent to prison for being in the pub.

      True
      Correct answer: False

      Q5.
      The Bay Horse pub was in ?

      Manchester
      Correct answer: Bristol
      London

      Q6.
      What happened to Paul after this?

      He went to prison.
      He became the pub manager.
      Correct answer: He was given money for being treated unfairly.

      To help you plan your 2 history lesson on: Paul Stephenson and The Bay Horse pub, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...