Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how Boudica's rebellion failed and how Boudica is still remembered today.

      Key learning points

      1. After Boudica attacked London, the Roman army came back from Wales.
      2. The Romans managed to trap Boudica and her warriors in a valley and attacked them.
      3. Boudica's army was destroyed, and nobody knows exactly how Boudica died.
      4. Even though Boudica's rebellion failed, she is still remembered.
      5. There is a statue of Boudica in London to remind us how brave she was and that she refused to be ruled by someone else.

      Keywords

      • Rebellion - a fight against the people ruling you is called a rebellion

      • Legend - a legend is a traditional story that might not always be true

      Common misconception

      Pupils may think there can only be one legend about Boudica.

      There are many legends about Boudica's death. Historians from the past have told different stories but we do not know which is the truth.

      Teacher tip

      Explore and create different ways that Boudica could be remembered.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      King Prasutagus was Boudica's

      Correct Answer: husband, Husband

      Q2.
      Match these keywords to their definitions.

      Correct Answer:tribe,a group of people that share the same language, customs and ancestors
      Correct Answer:rebel,to rise in opposition against an established government or leader

      Q3.
      Boudica was able to attack large Roman towns.

      Correct Answer: three, 3

      Q4.
      Which Roman towns did Boudica attack and destroy?

      Correct answer: St Albans
      Oxford
      Correct answer: Colchester
      Brighton
      Correct answer: London

      Q5.
      Boudica fought the Romans alone.

      true
      Correct answer: false

      Q6.
      When did Boudica and the rebel army attack?

      Correct answer: around 60 CE
      around 70 CE
      around 80 CE

      6 Questions

      Q1.
      When did the Ancient Romans travel back from Wales?

      Correct answer: When they heard of the attack on London
      When they heard of the attack on Colchester
      When they heard of the attack on St Albans

      Q2.
      Boudica had a army when the Ancient Romans arrived.

      Correct Answer: larger, bigger, big, large

      Q3.
      Why were the Romans likely to defeat Boudica?

      They had a small army.
      They had no weapons.
      Correct answer: They were more skilled at fighting.

      Q4.
      Match the keywords to their definition.

      Correct Answer:rebellion,A fight against the people ruling you.
      Correct Answer:legend,A traditional story that might not always be true.

      Q5.
      No-one knows how Boudica died.

      Correct answer: true
      false

      Q6.
      How is Boudica remembered?

      Correct answer: There is a statue of her.
      There is a festival to celebrate her.
      Correct answer: We learn about her.

      To help you plan your 2 history lesson on: Boudica meets her end, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...