Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The birth of Nūr Jahān, 'sun among women'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe some of the features of Mehr al-Nesā's early life.

      Key learning points

      1. Mehr al-Nesā was born in Kandahar, part of the mighty Mughal Empire in what is now Afghanistan.
      2. Her name meant 'sun among women', but she would later have a new name, Nūr Jahān.
      3. Her parents were running away from another country where they had been treated badly.
      4. A story is told about Mehr al-Nesā during this time; that on their journey her parents abandoned her in the desert.
      5. Feeling awful about what they had done, they returned to find their daughter sitting calmly next to a dangerous snake.

      Keywords

      • Mughal Empire - the Mughal Empire was a Muslim empire that ruled most of India

      • Legend - a legend is a traditional story that might not always be true

      Common misconception

      Pupils may think Mehr al-Nesā sitting next to a snake is completely true.

      Explain to the pupils that Mehr al-Nesā's early life is still unknown. There are only legends about her story. A legend is a traditional story that might not always be true.

      Teacher tip

      Look at a modern map to explore the extent of the Mughal Empire.

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of nudity

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Place these kings and queens in the order they ruled, starting with the earliest.

      1 - King Henry VIII
      2 - King Edward
      3 - Queen Mary
      4 - Queen Elizabeth I

      Q2.
      Elizabeth's reign as queen was easy.

      true
      Correct answer: false

      Q3.
      Elizabeth I was Protestant.

      Correct answer: true
      false

      Q4.
      Elizabeth's government tried to convince her to someone.

      Correct Answer: marry

      Q5.
      Elizabeth was focused on solving England's...

      Correct Answer: problems, issues

      Q6.
      Queen Elizabeth I ruled England alone for 25 years.

      Correct answer: true
      false

      6 Questions

      Q1.
      When was Mehr al-Nesā born?

      40 years ago
      Correct answer: 450 years ago
      1000 years ago

      Q2.
      Kandahar was part of the ...

      British Empire
      Correct answer: Mughal Empire
      Roman Empire

      Q3.
      The Mughal Empire lasted for __________ years.

      100 years
      Correct answer: 200 years
      300 years

      Q4.
      Mehr al-Nesā's name meant ....

      moon among women
      stars among women
      Correct answer: sun among women

      Q5.
      Her family were halfway along their journey.

      Correct Answer: robbed

      Q6.
      Not much is known about Mehr al-Nesā’s early life.

      Correct answer: true
      false

      To help you plan your 2 history lesson on: The birth of Nūr Jahān, 'sun among women', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...