Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Queen Elizabeth and the Spanish Armada

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how Elizabeth I reacted to the threat of the Spanish Armada.

      Key learning points

      1. Elizabeth I faced one of her greatest challenges in 1588 when mighty Spain went to war with England.
      2. Spain wanted to invade England and take control of it, so they sent a huge armada to do so.
      3. Elizabeth sent her best sailors to fight the Spanish in the English Channel to stop them from invading.
      4. At the same time, Elizabeth made a famous speech to her army at Tilbury, saying she was as brave as any king.
      5. Although the English had fewer ships, they were helped by the weather, which blew the Spanish ships away from England.

      Keywords

      • Armada - an armada was a large group of warships

      • Invade - when a group of people attack another country, moving their soldiers into it, they invade that country

      Common misconception

      Pupils may think England defeated Spain easily with their Navy.

      It was a combination of factors that allowed England to defeat Spain including being helped by the weather.

      Teacher tip

      Take a look at some of the paintings of the Spanish Armada and discuss what you can learn from them about the event.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Elizabeth I was a Catholic.

      true
      Correct answer: false

      Q2.
      Elizabeth I made her government...

      Correct answer: smaller
      larger
      Protestant only

      Q3.
      Protestants and Catholics are both Christians.

      Correct answer: true
      false

      Q4.
      Elizabeth's family had left England in...

      Correct Answer: debt

      Q5.
      Elizabeth’s government suggested that she should King Philip of Spain.

      Correct Answer: marry

      Q6.
      Queen Elizabeth I never got married.

      Correct answer: true
      false

      6 Questions

      Q1.
      King Philip and Spain decided to England.

      Correct Answer: invade, attack

      Q2.
      In what year did Spain invade England?

      1988
      Correct answer: 1588
      1788
      1088

      Q3.
      Match these keywords to their definitions.

      Correct Answer:armada,a large group of warships
      Correct Answer:invade,when a group of people attack another country

      Q4.
      Put these events into the correct order, starting with the earliest.

      1 - The Spanish Armada reached Cornwall, England.
      2 - The Armada continued through the English Channel.
      3 - Elizabeth I made her speech at Tilbury.
      4 - The Armada was forced north and sailed into a storm.
      5 - The Spanish lost 20,000 men and 51 ships. England was victorious.

      Q5.
      What did the Spanish lose in the storm?

      Correct answer: 20,000 men
      7 tons of gold
      Correct answer: 51 ships

      Q6.
      Queen Elizabeth I won against the Spanish Armada.

      Correct answer: true
      false

      To help you plan your 2 history lesson on: Queen Elizabeth and the Spanish Armada, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...