Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe some of Alexander's greatest achievements.

      Key learning points

      1. Defeating the Persian Empire and expanding Greek control into Egypt and India were not Alexander's only achievements.
      2. He sliced the famous Gordian knot in two and conquered Babylon, a city the Greeks could scarcely imagine.
      3. He founded the great city of Alexandria in Egypt, which came to be ruled by one of his generals, Ptolemy.
      4. Ptolemy and his son tried to turn Alexandria into the greatest of all Greek cities, building an incredible library.
      5. Alexandria became a centre of learning which attracted brilliant minds like Euclid and Galen.

      Keywords

      • Conquer - to gain something, such as land, by force is to conquer it

      • Library - a library is a place that has many books and other learning resources

      • Attract - to be appealing in some way to others is to attract people

      Common misconception

      Alexandria is a city in Greece.

      Alexander the Great founded the city of Alexandria in Egypt, not on the mainland or any island of Ancient Greece. There is still a city called Alexandria on the original site in Egypt today; some ruins of the ancient city can be visited by tourists.

      Teacher tip

      Euclid is called the father of geometry. This is a fantastic opportunity to link History and Maths by working on some geometry objectives, especially those about shapes and angles, remembering that it was Euclid in the great city of Alexandria that first figured out the relationships between them.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Alexander became known for the cruelty he showed to the Persian people he conquered.

      True
      Correct answer: False

      Q2.
      Which of the below statements are historically accurate about the battle at Issus?

      King Darius defeated Alexander in battle at Issus.
      Correct answer: Alexander defeated King Darius in battle at Issus.
      The battle of Issus was not the first time Alexander defeated Darius.

      Q3.
      Choose the correct word to complete the sentence. Egypt had been under control since 525 BCE when King Cambyses II had conquered it.

      Egyptian
      Correct answer: Persian
      Greek

      Q4.
      What was the main reason that the Ancient Egyptians crowned Alexander as the new pharaoh in 332 BCE?

      He wanted to invest lots of money into Egypt.
      Correct answer: He drove the Persians out of Egypt.
      He was very kind to the Egyptian people.
      He promised to built lots of temples in Egypt.

      Q5.
      Which of these statements about Alexander's conquering of Persia are historically accurate?

      Correct answer: Alexander used tactics at Gaugamela that helped him win.
      Correct answer: Alexander died in Babylon before making it home to Macedon.
      Alexander conquered Babylon before Gaugamela.
      Correct answer: In the Indus Valley, Alexander successfully defeated the Persians.

      Q6.
      What did Alexander become known as?

      Alexander the Strong
      Correct answer: Alexander the Great
      Alexander the Brave
      Alexander the Wise

      6 Questions

      Q1.
      Complete the sentence. To gain something, such as land, by force is to it.

      Correct Answer: conquer, Conquer

      Q2.
      What nationality was Alexander?

      Correct Answer: Greek, greek, Ancient Greek, Ancient greek

      Q3.
      What was the legend about that Alexander fulfilled in Phrygia?

      He lifted a sword from a stone.
      Correct answer: He untied a tricky knot.
      He found an ancient artefact.
      He discovered a valuable map.

      Q4.
      What was the city that Alexander ordered to be built in the north of Egypt called?

      Alexander
      Alexandra
      Correct answer: Alexandria

      Q5.
      Which statements about Alexandria are correct?

      Correct answer: Ptolemy oversaw construction in Alexandria.
      Correct answer: To attract people to Alexandria, they decided to build a big library.
      King Darius oversaw construction in Alexandria.
      To attract people to Alexandria, they decided to build a big temple.

      Q6.
      Match the scholars who used the library in Alexandria to their descriptions.

      Correct Answer:Euclid,a mathematician who studied geometry

      a mathematician who studied geometry

      Correct Answer:Galen,a scientist, a doctor and a surgeon

      a scientist, a doctor and a surgeon


      To help you plan your 4 history lesson on: Alexander's achievements, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...