Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Celtic art, the Snettisham Great Torc and the Battersea Shield

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe some of the features of Celtic La Tène art.

      Key learning points

      1. Iron Age Britain was dominated by a group of people called the Celts, who had spread across Europe.
      2. Art was very important to the Celts, who made large numbers of metal objects in a style known as La Tène.
      3. The Snettisham Great Torc shows the incredible artistry and craftsmanship the Celts were capable of.
      4. The Battersea Shield made of bronze shows incredible craftmanship and the distinctive swirling patterns of La Tène.
      5. Archaeologists have worked out that it was too thin for protection, and so was probably an offering to the gods.

      Keywords

      • Celts - the Celts were groups of Iron Age people in Europe who shared similar languages and culture

      • La Tène - a popular later style of Celtic art which uses curves, swirls and leafy patterns is called La Tène

      • Torc - a torc is a large solid ring worn around the neck

      Common misconception

      Pupils may think that all of our knowledge of the Iron Age is definitely correct.

      Explain that archaeologists use artefacts to learn about the past, they get ideas and clues from the artefacts and build up a picture of what they think the past was like. There is very little written evidence about the Celts.

      Teacher tip

      Encourage children to create their own Celtic artwork. They could design their own shields in the La Tène design.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      When was the Iron Age?

      The Iron Age began in Britain approximately 280 years ago.
      The Iron Age began in Britain approximately 1000 years ago.
      Correct answer: The Iron Age began in Britain aprroximately 2800 years ago.
      The Iron Age began in Britain approximately 2 million years ago.

      Q2.
      Archaeologists use artefacts to learn about the past. True or false?

      Correct answer: True
      False

      Q3.
      Art is only created on paper. True or false?

      True
      Correct answer: False

      Q4.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:Artwork,pieces of art, created to express ideas and feelings

      pieces of art, created to express ideas and feelings

      Correct Answer:Artefacts,ancient items created by humans

      ancient items created by humans

      Correct Answer:Archaeologist,someone who studies human history

      someone who studies human history

      Correct Answer:Artist,someone who creates art

      someone who creates art

      Q5.
      Prehistoric humans created art. True or false?

      Correct answer: True
      False

      Q6.
      What is metalwork?

      Correct answer: making items out of metal in a skilled way
      making items out of wood using metal tools
      making items out of stone using metal tools
      making items out of wood in a skilled way

      6 Questions

      Q1.
      Which group of people lived in small farming settlements during the Iron Age?

      The Romans
      The Neanderthals
      Correct answer: The Celts

      Q2.
      Which are features of the La Tène style of Celtic art?

      Correct answer: cirlces
      straight lines
      Correct answer: spirals
      Correct answer: swirls
      Correct answer: leafy pattens

      Q3.
      What is a torc?

      Correct answer: a large metal ring worn around the neck during the Iron Age
      a weapon used during the Iron Age in battles
      a farming tool used during the Iron Age

      Q4.
      Which statement is describing the Battersea Shield?

      It is made from gold alloy, it has eight metal ropes twisted together.
      Correct answer: It is made from bronze and decorated in the La Tène style of Celtic art.
      It was found in a field in 1950 by a farmer ploughing.
      It is a piece of Iron Age jewellery, made from metal.

      Q5.
      Match the artefact to the correct description.

      Correct Answer:The Snettisham Great Torc,made from gold alloy, it has metal rope and decorative terminals

      made from gold alloy, it has metal rope and decorative terminals

      Correct Answer:The Battersea Shield,made from bronze, the cover has red glass beads and three circles

      made from bronze, the cover has red glass beads and three circles

      Q6.
      What did archaeologists learn from the Battersea Shield and the Snettisham Great Torc?

      Correct answer: that the Celts were skilled craftsmen
      that the Romans invaded Britain
      Correct answer: that the Celts were interested in art and design
      that the Celts were fierce warriors

      To help you plan your 3 history lesson on: Celtic art, the Snettisham Great Torc and the Battersea Shield, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...