Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What historians have learnt about Iron Age Britain

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how historians and archaeologists have used lots of sources together to try to understand what life in Iron Age Britain was like.

      Key learning points

      1. Archaeologists and historians have learnt a lot about Iron Age Britain from the artefacts that have been found.
      2. They have used these artefacts alongside other sources, such as Roman writing about Iron Age Britain.
      3. By using these sources together they have been able to piece together what Iron Age Britain was like.
      4. Historians and archaeologists rarely rely on just one source, they often try to use lots together.
      5. A good explanation of what historians have learnt about Iron Age Britain will focus on how sources have been used.

      Keywords

      • Archaeologist - someone who discovers and researches items that remain from the past is an archaeologist

      • Artefact - an artefact is an item from the past made by humans

      • Source - something that remains from the past, which archaeologists and historians ask questions of is called a source

      Common misconception

      That archaeologists and historians are always right. That information about the past is always factual.

      Explain that archaeologists and historians use clues to piece together what they think the past was like. These views and opinions can change over time as more sources or information is discovered.

      Teacher tip

      Children could role play an archaeological dig and create a video documentary on their findings combining evidence from two or more sources.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How long ago was the Iron Age in Britain?

      two hundred years ago (200)
      Correct answer: two thousand years ago (2000)
      two hundred thousand years ago (200,000)
      two million years ago (2,000,000)
      two billion years ago (2,000,000,000)

      Q2.
      Which period of history came after the Iron Age in Britain?

      Stone Age
      Bronze Age
      Correct answer: Roman Britain
      The Elizabethan era
      The Victorian era

      Q3.
      Which items do archaeologists and historians use to learn about the Iron Age?

      photographs
      video evidence
      Correct answer: objects from the past
      Correct answer: earthworks

      Q4.
      Most people in the Iron Age living in Britain worked as...

      Correct Answer: farmers, farmer, farmer workers

      Q5.
      Which group of people were living in Britain during the Iron Age?

      Correct answer: The Celts
      The Victorians
      The Elizabethans
      The Romans

      Q6.
      Match the Iron Age item to the correct description.

      Correct Answer:Wetwang Chariot,a two-wheeled vehicle
      Correct Answer:Snettisham torc,a piece of jewellery
      Correct Answer:Batterea shield,a decorative shield
      Correct Answer:Ard plough,an agricultural tool

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:archaeologist,someone who discovers and researches items that remain from the past
      Correct Answer:historian,someone who studies and writes about the past

      Q2.
      Something that remains from the past that archaeologists and historians ask questions about is called a...

      Correct Answer: source, sources, Source, Sources

      Q3.
      Who wrote about the Celtic people living in Britain at the end of the Iron Age?

      The Celts
      Correct answer: The Romans
      Correct answer: The Greeks
      The Iron Age people

      Q4.
      Which sources do archaeologists and historians use to understand Iron Age Britain?

      Correct answer: artefacts
      Correct answer: Roman writings
      photographs
      speaking to people who were there at the time

      Q5.
      Match the artefact to the topic of Iron Age Britain that archaeologists learnt about from studying it.

      Correct Answer:Batterse shield,Celtic art
      Correct Answer:coins,trade
      Correct Answer:ard plough,agriculture
      Correct Answer:Iron spearhead,warfare

      Q6.
      A good explanation of what historians and archaeologists have learnt about the Iron Age will focus on how have been used.

      Correct Answer: sources, source

      To help you plan your 3 history lesson on: What historians have learnt about Iron Age Britain, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...