Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What made the Maya so distinctive?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the similarities between the Maya and other early civilisations alongside the things that made them so distinctive.

      Key learning points

      1. The Maya have a lot in common with other early civilisations from around the world.
      2. They farmed, built great cities and temples, had rulers, worshipped gods and wrote things down.
      3. However, they were also distinctive compared with other early civilisations e.g. they were a stone age society.
      4. The Maya's advanced understanding of maths and astronomy and bloodletting was very important in their religion.
      5. A good description of what made the Maya both similar and different will use knowledge from across this unit

      Keywords

      • Distinctive - distinctive means something that is special, unique or different from everything else around it

      • Astronomy - astronomy is the science that studies everything in space, such as stars, planets, moons, comets, and galaxies

      Common misconception

      The Maya were a single, unified empire.

      They were organised into independent city-states with their own rulers, languages, and alliances. While they shared cultural traits and religious beliefs, they were politically fragmented entities that sometimes engaged in conflicts with each other.

      Teacher tip

      Compare Egyptian hieroglyphs to Maya hieroglyphs. Write your name in each writing system.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following were considered early civilisations?

      Correct answer: Sumer
      Great Britain
      Correct answer: Mesopotamia
      United States of America
      Correct answer: ancient Egypt

      Q2.
      What is meant by 'bloodletting'?

      the practice of amputating a limb
      Correct answer: the practice of cutting part of the body to release blood
      the practice of donating blood
      the practice of settling feuds with combat

      Q3.
      Match the word to its meaning.

      Correct Answer:Maya,an ancient civilisation that lived in Central America
      Correct Answer:Mesoamerica,modern-day Mexico, Guatemala, Belize, Honduras, and El Salvador
      Correct Answer:Copan,an ancient city complex in Honduras

      Q4.
      Why did the Maya believe that maize was sacred?

      Eating maize made people strong and healthy.
      The yellow kernels were gifts from the sun god.
      Eating maize gave people the gift of prophecy.
      Correct answer: The gods created humans from maize.

      Q5.
      Match the word to its meaning.

      Correct Answer:calendar,a chart that's used to keep track of days, weeks, months and years
      Correct Answer:celestial body,an object in space, like a star, planet, moon, or comet
      Correct Answer:cacao,the seeds from which cocoa and chocolate products are made

      Q6.
      The period in history where people created and used tools made from stone is known as the Age.

      Correct answer: Stone
      Bronze
      Iron
      Ice

      6 Questions

      Q1.
      What does 'distinctive' mean?

      something that is common and ordinary
      Correct answer: something that is special, unique or different from everything else around it
      something that is difficult and challenging
      something that is new and innovative

      Q2.
      The science that studies everything in space, such as stars, planets, moons, comets, and galaxies is called .

      astrology
      quantum physics
      Correct answer: astronomy
      stargazing

      Q3.
      What did the Maya have in common with other early civilisations from around the world?

      Correct answer: farming
      used electricity
      Correct answer: worshipped gods
      had mobile phones
      Correct answer: built great cities

      Q4.
      Like the Egyptians, the Maya used as their writing system.

      Correct answer: hieroglyphs
      calligraphy
      the alphabet
      runes

      Q5.
      Match the feature of the Maya to the reason it made them distinctive.

      Correct Answer:Stone Age society,they primarily used tools and objects made from stone
      Correct Answer:skilled mathematicians and astronomers,they created precise calendars and predicted astronomical events
      Correct Answer:bloodletting,a religious act that connected them to the divine world

      Q6.
      What is a city-state?

      a large country with many cities
      a small country with only one city
      a country ruled by a king or queen
      Correct answer: an independent city with its own laws and ruler

      To help you plan your 6 history lesson on: What made the Maya so distinctive?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...