Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Matilda's early life: Empress of Germany

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe Matilda's early life and her role in the Holy Roman Empire.

      Key learning points

      1. Matilda married the Holy Roman Emperor when she was only 12 years old.
      2. Matilda spent much of her early life in Germany.
      3. Matilda took an active role in the government of the Holy Roman Empire.
      4. Matilda's husband died and she was married again to Geoffrey Plantagenet.
      5. Matilda expected to inherit her father's throne.

      Keywords

      • Empress - an empress is the wife of an emperor, the ruler of an empire

      • Empire - an empire is a group of countries or provinces ruled from the centre by one person or group of people

      Common misconception

      It has always been illegal for children to get married.

      Throughout history, royal children were regularly betrothed at a young age in order to secure alliances between nations. Marriage followed later when the children had grown up, although they regularly still married younger than we do today.

      Teacher tip

      Show students Matilda's family tree so they can see her connections to famous monarchs and the strength of her claims to the thrones of England and Normandy.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The Normans successfully invaded England in the year .

      Correct Answer: 1066

      Q2.
      Starting with the most important, place these medieval social groups into a hierarchy.

      1 - King
      2 - Nobles and bishops
      3 - Knights
      4 - Peasants

      Q3.
      In exchange for land, nobles had to promise obedience and swear an oath of to their king.

      Correct Answer: fealty, loyalty

      Q4.
      When a king died without a clear heir, it could create a crisis.

      Correct Answer: succession, Succession

      Q5.
      The Normans typically made their eldest their successor.

      Correct Answer: son, Son

      Q6.
      Following William the Conqueror's coronation, for several hundred years kings of England typically controlled land in both England and _______.

      Ireland
      Scotland
      Correct answer: France

      6 Questions

      Q1.
      Matilda was the daughter of __________.

      William I
      William II
      Correct answer: Henry I
      Robert of Normandy

      Q2.
      At the age of , Matilda was betrothed to the Holy Roman Emperor, Henry V.

      Correct Answer: 8, eight

      Q3.
      The people of the Holy Roman Empire referred to Matilda as 'the __________ Matilda'.

      great
      beautiful
      pious
      Correct answer: good

      Q4.
      When some of Henry V's subjects rebelled, Matilda stayed in to manage his land there.

      Correct Answer: Italy, italy

      Q5.
      What did Matilda do with her lands in the Holy Roman Empire when she returned to her father in England?

      Correct answer: Sold them
      Kept them
      Gave them away

      Q6.
      What oath did Henry I have his barons swear upon Matilda's return?

      That they would defend her honour
      Correct answer: That they would accept her as Henry's successor
      That they would agree which of them would marry her

      To help you plan your 7 history lesson on: Matilda's early life: Empress of Germany, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...