Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Background to the Crusades: the Seljuk Empire

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the position of the Seljuk Empire in the 11th century.

      Key learning points

      1. Islamic caliphates existed in the Middle East during this period.
      2. The Seljuk Empire was a powerful Islamic state in the 11th century.
      3. Desert and steppe nomads fought in a similar style, which was effective against sedentary civilisations.
      4. By the 11th century, the Seljuk Empire was expanding into Byzantium's territory.

      Keywords

      • Islam - Islam is the religion of Muslims

      • Caliphate - a caliphate is an Islamic state ruled by a single religious and political leader

      • Nomad - a nomad is a person who has no permanent home but moves from one place to another

      • Pastoral - pastoral refers to the raising of cattle and other grazing animals

      Common misconception

      The medieval Islamic world was a single entity.

      The Islamic Empire started as a single entity, but by the 11th century had fragmented into several competing nations.

      Teacher tip

      For the revision wheel exercise, encourage students to prioritise the use of symbols rather than words as the abstract thought required for this task will cause them to think more carefully about the task.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      was the form of Christianity practised in the Byzantine Empire.

      Correct Answer: Eastern Orthodox , Eastern Orthodox Christianity, eastern orthodox, eastern orthodox Christianity

      Q2.
      The destruction of holy images is known as .

      Correct Answer: iconoclasm, Iconoclasm

      Q3.
      Starting with the earliest, sort the following events into the order in which they happened. Use numbers to show the correct order.

      1 - City founded as a Greek colony
      2 - Constantine converts to Christianity
      3 - City renamed Constantinople
      4 - Roman Empire splits into East and West
      5 - Western Roman Empire collapses

      Q4.
      Why was Justinian I known as ‘the emperor who never sleeps’?

      He struggled to sleep at night.
      Correct answer: He had an impressive work ethic.
      He enjoyed attending parties.

      Q5.
      Which two of the following weakened the Byzantine Empire from within?

      Correct answer: conflicts over religion
      invasions by Germanic tribes
      Correct answer: violent changes of rulers
      loss of territory in wars

      Q6.
      Which group posed a new major threat to the Byzantine Empire in the 11th century?

      Arabic Muslims
      Germanic tribes
      Correct answer: Seljuk Turks
      Slavic tribes

      6 Questions

      Q1.
      An Islamic state ruled by a single religious and political leader is known as a .

      Correct Answer: caliphate, Caliphate

      Q2.
      This keyword is a person who has no permanent home but moves from one place to another.

      Correct Answer: nomad, Nomad

      Q3.
      To which religion did the Seljuk Turks convert in 985 CE?

      Christianity
      Correct answer: Islam
      Judaism

      Q4.
      Which of the following were similarities between the fighting style of desert and steppe nomads?

      Correct answer: They were both amazing horse riders.
      Correct answer: They both delivered fast-ranged attacks with their bows and arrows.
      They fought with their cattle.
      They fought only in warmer conditions.

      Q5.
      Into which area was the Seljuk Empire expanding by the 11th century?

      Correct answer: Byzantine
      The Western Roman Empire
      Umayyad Caliphate
      Persian Empire

      Q6.
      Which battle in 1071 opened the way for the Seljuks to advance into Byzantine lands?

      Battle of Civetot
      Battle of Hattin
      Correct answer: Battle of Manzikert

      To help you plan your 7 history lesson on: Background to the Crusades: the Seljuk Empire, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...