Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the key events of the First Crusade and the foundation of the 'crusader states'.

      Key learning points

      1. The First Crusade took place in the later 1090s.
      2. The People's Crusade was a failure.
      3. The crusaders faced very harsh conditions during their crusade.
      4. The events of the First Crusade led to the establishment of the crusader states.
      5. The Princes' Crusade successfully captured Jerusalem.

      Keywords

      • Crusade - a crusade is a military expedition against a group considered by the papacy to be an enemy of the Church

      • Holy Land - the Holy Land is an area in the Middle East that is sacred to three major religions: Judaism, Christianity and Islam

      • Crusader - a crusader is a Christian who fought in the holy wars authorised by the pope in the medieval period

      • Outremer - outremer is the name for the Christian crusader states established in the Middle East during the First Crusade: the literal translation from French is ‘beyond the sea’

      Common misconception

      Christians 'saved' the Holy Land from barbaric Muslim conquerors.

      Muslims had generally treated Christians very well during the 400 or so years that they had controlled the Holy Land. In contrast, when the Christian crusaders arrived in the Holy Land they engaged in barbaric acts.

      Teacher tip

      Give students primary sources of the aftermath of the capture of Jerusalem to read in order to emphasise the point that there was little that was heroic or noble about the First Crusade.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A military expedition against a group considered by the to be an enemy of the Church is known as a crusade.

      Correct Answer: papacy, Papacy, Pope, pope

      Q2.
      How many men claimed to be the true pope when Urban II took the position?

      1
      Correct answer: 2
      3
      4

      Q3.
      The Byzantine Empire asked Pope Urban II for help fighting against the in 1095.

      Correct Answer: Seljuks, seljuks, Seljuk Turks

      Q4.
      Alongside the Holy Land, Pope Urban II also called for a crusade in .

      Correct Answer: Spain, spain

      Q5.
      Where did Urban II make his speech calling for Western knights to go on a crusade?

      Correct answer: Clermont
      Jerusalem
      Rome
      Anatolia

      Q6.
      By 1095, forces from primarily which religion had taken control of Jerusalem?

      Judaism
      Christianity
      Correct answer: Islam
      Buddhism

      6 Questions

      Q1.
      What was promised to those who chose to take part in the First Crusade?

      land in the Holy Land
      money from the papacy
      Correct answer: forgiveness for their sins

      Q2.
      Many crusaders thought that they would recapture the city of .

      Correct Answer: Jerusalem, jerusalem

      Q3.
      How many separate groups made up the First Crusade?

      Correct answer: two
      three
      four

      Q4.
      is the name for the Christian crusader states established in the Holy Land during the First Crusade.

      Correct Answer: Outremer, outremer

      Q5.
      Which of these was not a crusader state established during the First Crusade?

      Edessa
      Correct answer: Byzantium
      Antioch
      Tripoli
      Jerusalem

      Q6.
      Which part of the crusading army was crucial to their successful siege of Jerusalem?

      The knights
      The archers
      The footsoldiers
      Correct answer: The siege towers

      To help you plan your 7 history lesson on: The First Crusade, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...