Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Religious tensions in the Mughal Empire

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the impact of Aurangzeb's religious policies on support for the Mughal Empire.

      Key learning points

      1. Mughal emperors, including Aurangzeb, were Muslims.
      2. Mughal emperors traditionally showed tolerance towards non-Muslims.
      3. Aurangzeb reintroduced the jizya and even destroyed Hindu temples.
      4. Hindu and Sikh groups rebelled against the Mughals during Aurangzeb's reign.
      5. A growing number of non-Muslims served as Mughal officials during Aurangzeb's reign.

      Keywords

      • Tolerance - tolerance involves allowing people to do or believe what they want although your beliefs are different or you do not agree with them

      • Gurdwara - a gurdwara is a Sikh place of worship

      • Jizya - the jizya was a tax which non-Muslims had to pay in Muslim-ruled countries

      • Discrimination - discrimination involves treating a person or particular group of people in a worse way from the way in which you treat other people, because of characteristics like their race or religion

      • Guru - a guru is a religious leader in the Sikh religion

      Common misconception

      Aurangzeb was completely intolerant towards and alienated all non-Muslims.

      Aurangzeb continued to support non-Muslim places of worship and to promote non-Muslim officials in the empire, leading to increased numbers of Hindus and Sikhs serving the Mughal Empire by the end of his reign.

      Teacher tip

      Tell pupils that in the mid- to late-18th century, Britain conquered India. Many British historians at the time and afterwards argued Aurangzeb was intolerant and very cruel to non-Muslims. Ask pupils why the British may have wanted to portray Aurangzeb in this way.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The East India Company was primarily concerned with the trade in __________.

      precious metals
      Correct answer: spices
      enslaved people
      gunpowder

      Q2.
      The East India Company encountered trading rivalry with European powers such as the Dutch and the .

      Correct Answer: Portugese, portugese

      Q3.
      The East India Company's factories were mainly positioned __________.

      Correct answer: on the Indian coastline
      deep within the Indian subcontinent
      far up the rivers of the Indian subcontinent

      Q4.
      The Mughal emperor Jahangir agreed to the East India Company setting up a factory in .

      Correct Answer: Surat, surat

      Q5.
      The East India used military force to attempt to take control of the area of __________.

      Surat
      Calcutta
      Bombay
      Correct answer: Bengal

      Q6.
      How successful was Child's War for the East India Company?

      Highly successful
      Somewhat successful
      Correct answer: A complete failure

      6 Questions

      Q1.
      Aurangzeb was a devout __________.

      Hindu
      Correct answer: Muslim
      Sikh
      Christian

      Q2.
      During Aurangzeb's reign, fifteen temples were destroyed.

      Correct Answer: Hindu, hindu

      Q3.
      Aurangzeb faced considerable resistance from __________.

      Correct answer: Sikhs
      Buddhists
      Correct answer: Hindus
      Muslims

      Q4.
      In which part of India did the Hindu Jat rebellions take place?

      The east
      The west
      Correct answer: The north
      The south

      Q5.
      By the end of Aurangzeb's reign, % of generals and officials were non-Muslims.

      Correct Answer: 25, twenty five

      Q6.
      Aurangzeb supported the construction of both temples and .

      Correct Answer: gurdwaras, Gurdwaras, gurdwara

      To help you plan your 8 history lesson on: Religious tensions in the Mughal Empire, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...