Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The reign of Napoleon: war and legal reforms

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe Napoleon's impact on France and the wider world after 1799.

      Key learning points

      1. Napoleon seized power in 1799, failed to recapture Saint-Domingue and completed the Louisiana Purchase in 1803.
      2. Napoleon made himself 'Emperor of the French' in 1804 and took on absolute power.
      3. Napoleon introduced the Code Napoleon in 1804 which replaced feudalism with a modern legal framework.
      4. Britain, France and Russia entered a military coalition against France in 1805 known as the Third Coalition.
      5. Napoleon conquered much of Europe and exported French laws and ideals to those territories.

      Keywords

      • Consulate - a Consulate is a government normally ruled by more than one ‘Consul’ in a power-sharing arrangement

      • Emperor - an emperor is a ruler with absolute power, with control over an empire, which is usually a group of countries taken by conquest

      • Feudal - feudal describes the old French social hierarchy where the king owned all land and distributed it to those below him, who did the same for those below them, in exchange for work, money or service

      • Coalition - a coalition is an alliance between countries against a common enemy

      Common misconception

      Napoleon became Emperor of France after he seized power from the Directory in 1799.

      Napoleon became First Consul after seizing power from the Directory, but did not crown himself Emperor of France until 1804.

      Teacher tip

      Emphasise that Napoleon's military confidence both propelled him towards becoming ruler of France, but also helped to cause his demise.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What word is given to a leader of a republic who is often part of a power-sharing arrangement?

      dictator
      Correct answer: consul
      king
      emperor

      Q2.
      Complete the following sentence: "Napoleon was able to rise through the ranks of the French Army ."

      slowly
      Correct answer: quickly
      eventually
      immediately

      Q3.
      Put the following events into chronological order, starting with the earliest.

      1 - Napoleon joined the French Army.
      2 - Napoleon became general of the French Revolutionary Army.
      3 - Napoleon launched his Egypt expedition.
      4 - Napoleon seized power from the Directory in Paris in 1799.

      Q4.
      Match the terms with their correct definitions.

      Correct Answer:consul,leader of a Republic, usually as part of a power-sharing arrangement

      leader of a Republic, usually as part of a power-sharing arrangement

      Correct Answer:general,leader of the army

      leader of the army

      Correct Answer:emperor,a ruler with absolute power, with control over an Empire

      a ruler with absolute power, with control over an Empire

      Q5.
      Put the events below into chronological order, starting with the earliest.

      1 - Napoleon launched his Egypt expedition.
      2 - Napoleon won a victory at the Battle of the Pyramids.
      3 - Napoleon was forced to return to France because of French anger at the Directory
      4 - Napoleon seized power from the Directory and made himself Consul.

      Q6.
      Which two of the countries below did Napoleon win victory over in Northern Italy?

      Correct answer: Austria
      United States
      Correct answer: Sardinia
      Scotland
      Ireland

      6 Questions

      Q1.
      Napoleon sold French land in America to the USA in 1803 for how much money?

      $1.5 million
      $5 million
      Correct answer: $15 million
      $150 million
      $15 billion

      Q2.
      Put the following events in chronological order, starting with the earliest.

      1 - Napoleon seized power from the Directory.
      2 - Napoleon created a Consulate and makes himself First Consul.
      3 - Napoleon failed to reassert French control over Saint-Domingue.
      4 - Napoleon sold French territory in America to the USA (the Louisiana Purchase).
      5 - Napoleon crowned himself Emperor.

      Q3.
      Complete this sentence: The Code Napoleon replaced France's medieval laws with a modern legal framework.

      Correct Answer: feudal, Feudal

      Q4.
      The Third Coalition was an alliance of which three countries against Napoleon?

      Correct answer: Austria
      Correct answer: Russia
      Correct answer: Britain
      France
      USA

      Q5.
      Match the events in Napoleon's life with the years in which they occurred.

      Correct Answer:He seized power from the Directory.,1799

      1799

      Correct Answer:He sold land via the Louisiana Purchase.,1803

      1803

      Correct Answer:He attempted to control Saint-Domingue.,1801-1803

      1801-1803

      Correct Answer:He crowned himself Emperor.,1804

      1804

      Q6.
      What were the ideals of the French Revolution that Napoleon was trying to spread?

      Correct answer: liberty
      Correct answer: equality
      Correct answer: fraternity
      conformity

      To help you plan your 8 history lesson on: The reign of Napoleon: war and legal reforms, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...