Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Growing international tension in the early 1900s

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how increased tension in Europe towards the end of the nineteenth century led to the formation of military alliances.

      Key learning points

      1. The increasing influence of Germany in the early twentieth century caused anxiety in Britain.
      2. Germany signed a military alliance with Italy and Austria-Hungary in 1882, known as the Triple Alliance.
      3. By 1907, Britain had formed a military alliance with Russia and France, known as the Triple Entente.
      4. In the early twentieth century powers in Europe began building up their militaries, known as the 'arms race'.

      Keywords

      • Alliance - an alliance is a relationship between two (or more) countries for a particular purpose

      • Arms race - an arms race is a competition between nations for military superiority and the development of weapons

      • Military - the military is anything related to the armed forces of a country

      • Kaiser - Kaiser is the German word for emperor

      • Empire - an empire is a group of states or countries ruled over by a single country or monarch

      Common misconception

      Everyone knew what was agreed by countries which had made alliances before the start of the war.

      Explain that important parts of the alliance agreements were not made public so other countries did not know about them.

      Teacher tip

      For the discussion activity on slide 14, encourage pupils to think about 'place in the sun' literally and metaphorically.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Put these events in chronological order, starting with the earliest.

      1 - Spanish exploration and colonisation of Americas begins
      2 - the beginning of transatlantic slavery
      3 - Industrial Revolution begins
      4 - European empires begin growing rapidly
      5 - the unification of Italy and Germany

      Q2.
      What is an empire?

      When a single ruler/country is controlled by multiple countries/rulers
      Correct answer: When a multiple countries/states are controlled by a single ruler/country
      When a single country is controlled by a single ruler

      Q3.
      Which of these nations was believed to have the largest empire in the late 1800s?

      Correct answer: Britain
      Italy
      Russia
      Spain

      Q4.
      Match the words with the correct definitions.

      Correct Answer:army,The part of the armed forces that works on land.
      Correct Answer:navy,The part of the armed forces that works at sea.
      Correct Answer:alliance,A relationship between two or more countries.
      Correct Answer:industrialise,To develop industries on a large scale.
      Correct Answer:military,Anything related to the armed forces of a country.

      Q5.
      Which two of the following had made Britain wealthy by the 1800s?

      colonies in South America
      the agricultural revolution
      Correct answer: the Industrial Revolution
      Correct answer: transatlantic slavery

      Q6.
      Who ruled Britain in the late 1800s?

      Correct Answer: Queen Victoria, Victoria

      6 Questions

      Q1.
      When was Germany unified?

      1781
      Correct answer: 1871
      1971

      Q2.
      Who ruled Germany at the start of the 20th century?

      Correct Answer: Kaiser Wilhelm II, Wilhelm II

      Q3.
      Match each country to the correct alliance.

      Correct Answer:Austria-Hungary,Triple Alliance
      Correct Answer:Britain,Triple Entente
      Correct Answer:France,Triple Entente
      Correct Answer:Germany,Triple Alliance
      Correct Answer:Italy,Triple Alliance
      Correct Answer:Russia,Triple Entente

      Q4.
      Starting with the earliest, sort the following events into the order in which they happened

      1 - The unification of Germany
      2 - The formation of the Triple Alliance
      3 - German industrialisation allows Germany to begin growing their military
      4 - The formation of the Triple Entente
      5 - The Germany army reaches 4.9 million soldiers

      Q5.
      Which of the following was a cause of tension in Europe from 1871-1914?

      Correct answer: industrialisation in Germany
      industrialisation in Britain
      Correct answer: the creation of British and German dreadnoughts
      the unification of Italy
      the declining power of the French and Russian army

      Q6.
      Which the following best explains why growing tensions in Europe led to alliances?

      Correct answer: German expansion threatened Britain, and so alliances were formed as protection
      Germany felt threatened by the Triple Entente, and so sought an alliance
      Germany built the first dreadnought, threatening British naval power

      To help you plan your 9 history lesson on: Growing international tension in the early 1900s, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...