Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe Norfolk before and after the Norman Conquest.

      Key learning points

      1. Norfolk became part of the Danelaw in 865 CE.
      2. A rebellion against Roman occupation of Norfolk was brutally put down in 60 CE.
      3. Castle Acre was located on two key communication routes.
      4. Norwich was a centre of Norman government and religious control.
      5. Norfolk played a significant role in the Revolt of the Earls in 1075.

      Keywords

      • Revolt - an armed uprising against a ruler

      • Trade - the exchange of goods

      Common misconception

      William took land from Anglo-Saxons and gave it to his Norman followers.

      While William certainly did redistribute land from Anglo-Saxons to Normans, he followed a legal process for this, based on forfeiture - he took the lands of those who did not submit to him as their king, which included those fighting him at Hastings.

      Teacher tip

      A local context for Castle Acre Priory will also help students add detail to answers about Norman conquest and control more generally.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Complete the missing word. A monastery under the control of an abbey is called a .

      Correct Answer: priory

      Q2.
      What was the name of the abbey in France founded by the Duke of Aquitaine?

      Bernay Abbey
      Fontenay Abbey
      Correct answer: Cluny Abbey
      Fontevraud Abbey

      Q3.
      What did monks believe was necessary to save people from their sins?

      Correct answer: prayer
      helping others
      Correct answer: donating money to the church or founding religious institutions
      not eating meat

      Q4.
      Cluniac monks relied on local people to do their work.

      Correct Answer: manual

      Q5.
      Who was the leader of all Cluniac priories across Europe?

      Correct answer: The Abbot of Cluny
      The Friar of France
      The Bishop of Bath
      The Cardinal of Caen

      Q6.
      Where was the first Cluniac priory in England founded in 1077?

      Castle Acre, Norfolk
      Barnstaple, Devon
      Correct answer: Lewes, Sussex
      Arthington, Yorkshire

      6 Questions

      Q1.
      Norfolk was invaded by Viking armies and became part of the in 865 CE.

      Correct Answer: Danelaw

      Q2.
      Who led a rebellion against the Roman occupation of Norfolk in 60 CE?

      Vercingetorix
      Correct answer: Boudica
      Robert the Bruce
      Arthuret

      Q3.
      On what river was Castle Acre located?

      Trent
      Correct answer: Nar
      Eden
      Thames

      Q4.
      What percentage of Norwich's land was controlled by their cathedral?

      5%
      Correct answer: 10%
      15%
      20%

      Q5.
      The Revolt of the was a rebellion in 1075 against the rule of William I that involved Normans as well as Anglo-Saxons.

      Correct Answer: Earls, earls

      Q6.
      How long did the siege of Norwich Castle last?

      Three days
      Three weeks
      Correct answer: Three months
      Three years

      To help you plan your 10 history lesson on: The Norfolk location, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...