Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Early causes of tension between the USA and the USSR

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why there was tension and disagreement between the USA and the USSR at the end of the Second World War.

      Key learning points

      1. The Grand Alliance put aside their differences during the Second World War to defeat their common enemy, Nazi Germany.
      2. Tensions emerged amongst the Grand Alliance because of different ideologies and priorities.
      3. Important agreements were made at the Tehran Conference and the Yalta Conference about the post-war world.
      4. Tensions increased at the Potsdam Conference for a range of reasons including a change in US President.
      5. The Soviet occupation of Eastern Europe remained a source of significant tension between the USA and USSR.

      Keywords

      • Cold War - a period between c. 1945 and c. 1991 of intense rivalry and tension between the USA and the USSR

      • USSR - a collection of states known as the Union of Soviet Socialist Republics; also known as the Soviet Union

      • Ideologies - sets of beliefs and ideas

      • Communist - relating to a system of government where all property is owned by the state and resources are shared equally

      • Capitalist - relating to an economic system where businesses and resources are owned privately for profit

      Common misconception

      There was only significant tension between members of the Grand Alliance at the Potsdam Conference when the war had ended and Roosevelt had been replaced by Truman as US President.

      Although tensions increased significantly by the Potsdam Conference, there was a high level of mistrust between the members of the Grand Alliance from early on. This is illustrated by Stalin's concern about the delays in opening a second front.

      Teacher tip

      Explore American and Soviet attitudes in more depth by analysing contemporary political cartoons.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who were the winners of World War Two (WW2)?

      Germany
      Correct answer: USSR
      Correct answer: Britain
      Japan
      Correct answer: USA

      Q2.
      Put the following events in chronological order.

      1 - WW1
      2 - WW2
      3 - Cold War

      Q3.
      Who was on the side of Germany in WW2?

      Correct answer: Italy
      Britain
      Correct answer: Japan
      USA

      Q4.
      What was the USSR also known as?

      the United States of America
      the United Kingdom
      Correct answer: the Soviet Union
      Correct answer: the Union of Soviet Socialist Republics

      Q5.
      Match the country to the wartime leader during WW2.

      Correct Answer:USA,Franklin Roosevelt

      Franklin Roosevelt

      Correct Answer:Britain,Winston Churchill

      Winston Churchill

      Correct Answer:USSR,Joseph Stalin

      Joseph Stalin

      Correct Answer:Germany,Adolf Hitler

      Adolf Hitler

      Q6.
      WW2 finally ended on September 2, 1945 following the surrender of which country?

      USSR
      Britain
      Correct answer: Japan
      USA
      Italy

      6 Questions

      Q1.
      Which keyword describes a period between c. 1945 and c. 1991 of intense rivalry and tension between the USA and the USSR?

      Correct Answer: Cold War, cold war, The Cold War, the Cold War, the cold war

      Q2.
      What was the ideology of the USSR during WW2?

      Correct Answer: communist, Communist, communism, Communism

      Q3.
      What was the ideology of the USA during WW2?

      Correct Answer: capitalist, Capitalist, capitalism, Capitalism

      Q4.
      Put the events in the correct chronological order.

      1 - the Tehran Conference
      2 - the Yalta Conference
      3 - the Potsdam Conference

      Q5.
      Why was there a change in leadership at the Potsdam Conference?

      Correct answer: Because Roosevelt died in April 1945 and was replaced
      Because Churchill died in April 1945 and was replaced
      Correct answer: Because Churchill's party lost the 1945 election so he was replaced
      Because Roosevelt's party lost the 1945 election so he was replaced

      Q6.
      What did Truman announce the day after the Potsdam Conference began?

      that the USA was pulling out of the conference as he hated Stalin
      Correct answer: that the USA had successfully developed the world’s first atomic bomb
      that the USSR had successfully developed the world’s first atomic bomb
      that Britain was pulling out of the conference due to the election result

      To help you plan your 11 history lesson on: Early causes of tension between the USA and the USSR, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...