Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the causes and events of the Prague Spring.

      Key learning points

      1. There were many problems for people living under communist rule in Czechoslovakia.
      2. In the late 1960s, protests began to spread in Czechoslovakia.
      3. Alexander Dubček became leader of Czechoslovakia at the start of 1968.
      4. Dubček introduced liberalising reforms known as the Prague Spring.
      5. Dubček considered reform necessary to preserve communist rule.

      Keywords

      • Satellite state - a country controlled by or depending on a more powerful country

      • Oppression - unfair treatment that limits people's freedom

      • Consumer goods - items purchased by individuals for their personal use and enjoyment

      • Socialism - a word sometimes used as an alternative to communism

      • Liberalised - to make laws and systems less strict

      Common misconception

      Dubček's reforms demonstrate that he was not a communist.

      Dubček did want to liberalise politics and the economy in Czechoslovakia but he was still a communist. He considered these reforms necessary to ensure that a communist government could survive without being overthrown.

      Teacher tip

      Ask students to predict how the USSR was likely to react to the Prague Spring and to justify these predictions. This could be as simple a choice as support or oppose. Students may be encouraged to think about Brezhnev's attitude to Dubček and earlier events like the Hungarian Uprising.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. A country controlled by or depending on a more powerful country is known as a state.

      Correct Answer: satellite, Satellite

      Q2.
      Which of the following were Soviet-influenced communist countries at the start of the 1960s?

      Correct answer: Czechoslovakia
      France
      Correct answer: Hungary
      Yugoslavia

      Q3.
      Which type of countries were members of the Warsaw Pact?

      capitalist countries
      Correct answer: communist countries
      both capitalist and communist countries
      neither capitalist and communist countries

      Q4.
      How did the USSR react to Imre Nagy's reforms in Hungary in 1956?

      did not react to the changes
      supported the changes
      Correct answer: opposed the changes

      Q5.
      Write the missing word. The Truman Doctrine promised American support for countries resisting aggression.

      Correct Answer: communist, Communist, soviet, Soviet

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - NATO formed
      2 - West Germany joined NATO
      3 - Warsaw Pact formed
      4 - Hungary planned to leave the Warsaw Pact
      5 - Hungarian Uprising occurred

      6 Questions

      Q1.
      What is oppression?

      items purchased by individuals for their personal use and enjoyment
      Correct answer: unfair treatment that limits people's freedom
      a word sometimes used an alternative to communism

      Q2.
      Write the missing word. Czechoslovakia's economy prioritised heavy industry over the production of goods.

      Correct Answer: consumer, Consumer

      Q3.
      Match each leader with the correct description of them.

      Correct Answer:Leonid Brezhnev,leader of the USSR

      leader of the USSR

      Correct Answer:Alexander Dubček,leader of Czechoslovakia after 1968

      leader of Czechoslovakia after 1968

      Correct Answer:Antonín Novotný,leader of Czechoslovakia before 1968

      leader of Czechoslovakia before 1968

      Q4.
      What name is given to the period in early 1968 when Dubček introduced reforms in Czechoslovakia?

      Correct Answer: Prague Spring, the Prague Spring, prague spring, the prague spring, The prague spring

      Q5.
      Which statement is most accurate?

      Correct answer: During the Prague Spring, Czechoslovakia was liberalised
      During the Prague Spring, Czechoslovakia became more oppressive
      During the Prague Spring, Czechoslovakia hardly changed

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Failure of Novotný's New Economic Plan
      2 - Student protests take place in Prague
      3 - Dubček challenged Novotný's power
      4 - Brezhnev dropped his support for Novotný
      5 - Dubček became leader of the Czechoslovakian Communist Party

      To help you plan your 11 history lesson on: The Prague Spring, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...