Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the career of Bishop Odo of Bayeux and his impact on England.

      Key learning points

      1. The Norman conquest changed the lives of aristocrats such as Lanfranc and Odo, who in turn impacted England.
      2. Odo was made Bishop of Bayeux despite being more focused on secular affairs than spiritual ones.
      3. Odo played an important part in the planning and execution of the Norman invasion of England.
      4. Odo was rewarded with land and power; he was made regent, the earl of Kent, and became extraordinarily wealthy.
      5. Odo abused his powers, and in 1082, William imprisoned him.

      Keywords

      • Regent - a regent is a person who rules a country for a limited period, because the monarch is absent, too young or too ill

      • Secular - someone who is focused on the secular is focused on things that have no connection with religion or the spiritual world, such as land and money

      Common misconception

      According to the Bayeux Tapestry, Odo played an important role in the Norman invasion.

      There is reason to be sceptical about this depiction. The Bayeux Tapestry was commissioned by Odo. This perhaps explains why Odo is self-importantly shown as central to the planning and delivery of the invasion.

      Teacher tip

      Students can perform a role-play exercise on Odo's trial, using Domesday Book as evidence of his misdeeds, the Bayeux Tapestry as his defence, and various chronicles as witness statements.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sexual violence

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which keyword describes to punish yourself to seek God’s forgiveness for a sin?

      Correct Answer: penance, Penance

      Q2.
      Complete the sentence: The Norman aristocracy viewed their simple and culture as superior to the Anglo-Saxon culture.

      Correct Answer: pious, Pious

      Q3.
      What language did the Norman aristocracy use for the Church and official documents?

      Correct answer: Latin
      Norman-French
      English
      Italian

      Q4.
      Which of the following are impacts of Norman language on England?

      Some place names became Romanesque
      Correct answer: Some place names were Normanised
      Correct answer: The English language sometimes now has two words for similar things
      Od English words soon entered the English language
      Correct answer: French words soon entered the English language

      Q5.
      Which of the following are examples of Norman Romanesque architecture being used in both religious and military buildings?

      Correct answer: Tewkesbury Abbey
      Correct answer: the White Tower in London
      Arundel Cathedral
      Liverpool Cathedral

      Q6.
      What did Norman chivalry promote?

      Correct answer: brave and hardy fighting
      cowardily and weak fighting
      Correct answer: values of mercy, justice and generosity
      values of ruthlessness, injustice and selfishness

      6 Questions

      Q1.
      Which keyword describes a person who rules a country for a limited period, because the monarch is absent, too young or too ill?

      Correct Answer: regent, Regent

      Q2.
      Who was William's half-brother who was rewarded with being made earl of Kent?

      Lanfranc
      Robert of Mortain
      Correct answer: Odo of Bayeux
      Harold Godwinson

      Q3.
      How does the Bayeux Tapestry show Odo's involvement in the Battle of Hastings?

      In a leading role - riding into the centre of combat swinging his sword
      Correct answer: In a leading role - riding into the centre of combat swinging his club
      In a leading role - giving important startegy talks at the side
      In a leading role - shooting Harold in the eye

      Q4.
      Why are historians skeptical about the heroic depiction of Odo in the Bayeux Tapestry?

      Correct answer: It was embroidered in Odo’s earldom of Kent
      It was embroidered in Odo’s earldom of Wessex
      Correct answer: It was found in his bishopric of Bayeux
      It was found in his bishopric of Normandy

      Q5.
      Complete the sentence: Odo abused his powers, and in , William imprisoned him.

      Correct Answer: 1082

      Q6.
      Which of the following suggest that William’s suspicions about Odo were right?

      In 1066, Odo tried to take the English throne for himself
      In 1088, Odo led a revolt against William’s successor, Henry I
      In 1066, Odo tried to make an alliance with Harold Godwinson
      Correct answer: In 1088, Odo led a revolt against William’s successor, William II

      To help you plan your 10 history lesson on: Bishop Odo of Bayeux, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...