Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what was important about the disputed succession to William I.

      Key learning points

      1. William had a stern personality, shown in the tension with his eldest son, Robert, (who he nicknamed ‘shorty-pants’).
      2. Robert believed that William was denying him power, and in 1077, he rebelled.
      3. William's deathbed succession announcement lacked clarity and divided his kingdom and duchy.
      4. Some of the Norman aristocracy agreed that Robert, as the eldest son, deserved to inherit both Normandy and England.
      5. Robert, Bishop Odo of Bayeux, and six of William’s largest landholders launched a failed attempt to remove William II.

      Keywords

      • Succession - succession is the process in which someone automatically inherits a position or property after someone else

      • Realm - a realm is an area ruled by a monarch, duke or other legitimate ruler

      • Primogeniture - primogeniture is the custom of a family's property going to the oldest son when the father dies

      Common misconception

      The one-dimensional view of William as a violent conqueror.

      In fact, William was very pious and he repented some of the atrocities he had committed during his reign and insisted his treasures should be used to rebuild some of the areas he had harried.

      Teacher tip

      Creative writing: Have students review historical sources which describe William’s personality and the positive and negative features of his kingship. Then task students with writing an obituary which will aim to remember the life of William I.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which keyword describes someone who is focused on things that have no connection with religion or the spiritual world, such as land and money?

      Correct Answer: secular, Secular

      Q2.
      How did Lanfranc's life change following the Norman conquest?

      He went from being a regent in Normany to the head of the English Church.
      He went from being a monk in Normandy to becoming an abbot in England.
      Correct answer: He went from being an abbot in Normandy to the head of the English Church.

      Q3.
      Complete the sentence: William rewarded Odo with land and power; he was made , the earl of Kent, and became extraordinarily wealthy.

      Correct Answer: regent, Regent

      Q4.
      Why is Odo perhaps shown in the Bayeux Tapestry as having a club rather than an edged weapon, like a sword?

      so that he could fight without drawing blood and avoid stains on his shirt
      Correct answer: so that he could fight without drawing blood and avoid sinful acts
      so that he could fight without drawing blood and avoid feeling squeamish

      Q5.
      How many ships did Odo contribute to William's invasion fleet?

      10
      50
      Correct answer: 100
      500

      Q6.
      How did one chronicler describe Odo following his land grabs by 1070?

      as a "ferocious lion"
      as a "hungry hippo"
      Correct answer: as a “ravening wolf”

      6 Questions

      Q1.
      Which keyword describes the process in which someone automatically inherits a position or property after someone else?

      Correct Answer: succession, Succession

      Q2.
      Who was William I married to?

      Correct Answer: Matilda of Flanders, Matilda, Queen Matilda of Flanders, Queen Matilda

      Q3.
      What nickname did William I give his son Robert?

      Conqueror
      Rufus
      Correct answer: Curthose
      Beauclerc

      Q4.
      Put the following events in chronological order.

      1 - Robert's younger brothers dumped water on his head.
      2 - Robert and his men attempted and failed to take control of Rouen Castle.
      3 - William ordered their arrest but they fled into exile.
      4 - Robert took refuge with his father’s enemy: Philip I, king of France.
      5 - Battle at Gerberoy between William and Robert; William was thrown from his horse
      6 - William forgave Robert and confirmed that he would still inherit Normandy.

      Q5.
      Match the inheritance to the correct son of William's.

      Correct Answer:Robert,Duke of Normandy

      Duke of Normandy

      Correct Answer:William,King of England (if it was God’s will)

      King of England (if it was God’s will)

      Correct Answer:Henry,£5000

      £5000

      Q6.
      Which custom meant that Robert as William I's eldest son deserved to inherit both realms?

      secundogeniture
      Correct answer: primogeniture
      tertiogeniture

      To help you plan your 10 history lesson on: William I and his successors, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...