Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Changing US policy in Vietnam, 1969-1972

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate the USA's changing policy in Vietnam and how it affected public opinion towards the war.

      Key learning points

      1. Nixon attempted a change in policy in Vietnam in order to reduce US involvement.
      2. The change in policy had mixed results and led to an expansion of the war.
      3. US public opinion towards the war was mixed, although the popularity of the war declined overall as it wore on.

      Keywords

      • Vietnamisation - Vietnamisation was the US policy of withdrawing troops and transferring responsibility for the war to the government of South Vietnam

      • Public opinion - public opinion refers to the popular view in society about a particular issue

      • Veteran - a veteran is a person who has served in the armed forces

      Common misconception

      Nixon was the only president who wanted to remove US troops from Vietnam.

      Kennedy and Johnson wanted the same, but, like Nixon, found themselves getting more involved in order to prop up the South Vietnamese govt.

      Teacher tip

      Adapt the exam-style questions to fit your class: if you know that your students struggle with a particular question type then change one of the questions on the slide deck to fit that particular question type.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Across the country, how many people took part in the Moratorium to End the War in Vietnam demonstrations in 1969?

      roughly 1 million
      roughly 10 million
      Correct answer: roughly 15 million
      roughly 25 million

      Q2.
      Complete this sentence: Nixon publicly stated that demonstrations would have no effect on him because 'policy made in the streets equals __________'.

      Correct answer: anarchy
      calamity
      indecision
      violence

      Q3.
      How do we know that many American people liked Nixon's 'Silent Majority' speech?

      There were public demonstrations supporting Nixon immediately afterwards.
      Anti-war demonstrations decreased dramatically.
      Correct answer: His approval ratings jumped by more than 30%.
      Historians are unsure whether people did like it or not.

      Q4.
      What does 'patriotism' mean?

      Correct answer: a great love for one’s own country
      a deep dislike for one's own country
      a fear and hatred towards foreign countries
      a desire to travel and see foreign countries

      Q5.
      Complete the sentence with a fraction: more than 100 people were injured in the Hard Hat Riot, roughly of them women.

      Correct Answer: a quarter, one quarter, 1/4

      Q6.
      What two gifts were presented to President Nixon by the leaders of the Hard Hats?

      Correct answer: American flag badge
      a signed photo
      Correct answer: a hard hat
      a Macy's gift card
      a pair of overalls

      6 Questions

      Q1.
      What does 'popular opinion' mean?

      what the most popular people think about something
      Correct answer: the popular view in society about a particular issue
      an opinion that have been voted for by the public

      Q2.
      Place the events relating to Vietnamisation in chronological order.

      1 - Vietnamisation strategy begins; US troop numbers also peak at 543 400
      2 - secret negotiations with North Vietnam begin
      3 - US ground troops invade Cambodia
      4 - US provides air support for ARVN invasion of Laos
      5 - Operation Linebacker, the heavy bombing of North Vietnam, begins

      Q3.
      Which two of the following were reasons why some Americans opposed the war in Vietnam?

      The USSR was allied with North Vietnam, and many Americans liked the USSR.
      Correct answer: It was felt there were too many American deaths.
      Many people did not know where Vietnam was.
      There were lots of communists in America who opposed war with other communists.
      Correct answer: The war was very expensive.

      Q4.
      Complete the sentence: many Americans supported the war in Vietnam because they did not want America to look __________.

      happy
      peaceful
      supportive
      Correct answer: weak

      Q5.
      How did public opinion towards the war change as the war went on?

      Correct answer: more people were against the war
      more people supported the war
      people felt the same about the war
      public opinion changed too much to be measurable

      Q6.
      Roughly how many Vietnam veterans publicly opposed the war?

      Correct answer: 25 000
      50 000
      75 000
      100 000

      To help you plan your 11 history lesson on: Changing US policy in Vietnam, 1969-1972, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...