Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Support for the Vietnam War in the US

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why some groups supported the war.

      Key learning points

      1. After anti-war protests, Nixon called on the ‘Silent Majority’ of Americans to support his methods of ending the war.
      2. Nixon’s popularity increased greatly after this speech.
      3. People supported the war because of their patriotism and fear of communism.
      4. Blue-collar workers in favour of US involvement in Vietnam held their own rallies and attacked anti-war protesters.

      Keywords

      • Patriotism - patriotism is a great love for one’s own country

      • Hard hat - a hard hat is a rigid, protective helmet, as worn by factory and construction workers

      • Blue-collar worker - a blue-collar worker is someone who works in manual labour, such as manufacturing, agriculture, construction or mining

      Common misconception

      Large-scale protests must mean that most people are against something.

      A majority of people rarely, if ever, get involved in public protests, so we cannot draw absolute conclusions about what the majority thinks.

      Teacher tip

      For Task C 1), you could introduce other groups and ask students how they might feel about Nixon's actions in supporting the Hard Hats. Other possible groups could include black civil rights leaders, Vietnam veterans, and the women's lib movement.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Roughly how much did the US spend on the Vietnam War in total?

      $500 million
      $32 billion
      $73 billion
      Correct answer: $167 billion

      Q2.
      What happened in My Lai in March 1968?

      the assassination of a high-ranking US general
      the first use of napalm
      Correct answer: a massacre of unarmed civilians
      a collision between two US fighter jets

      Q3.
      Complete the sentence: the Students for a Society was an anti-war group that had roughly 30 000 members across 300 colleges.

      Correct Answer: Democractic, democratic

      Q4.
      Match the form of protest to the definition.

      Correct Answer:sit-in,demonstrators occupy a place by refusing to move

      demonstrators occupy a place by refusing to move

      Correct Answer:teach-in,an extended meeting usually held on a college campus

      an extended meeting usually held on a college campus

      Correct Answer:march,a group of people walking from an assembly point to a specific place

      a group of people walking from an assembly point to a specific place

      Q5.
      What was the term used for someone who refused the draft?

      Correct Answer: Draft dodger, draft dodger, Draft-dodger, draft-dodger, Draft-Dodger

      Q6.
      Place these events in chronological order.

      1 - initial small-scale protests against US involvement in Vietnam
      2 - chemical weapons such as Agent Orange and napalm authorised to be used
      3 - My Lai Massacre
      4 - 500 000 people attend the Vietnam War Moratorium march in Washington D.C.

      6 Questions

      Q1.
      What term did Nixon use to refer to the people who supported him and the war effort?

      The Vocal Minority
      Correct answer: The Silent Majority
      The Willing Few
      The Unwashed Masses

      Q2.
      What is meant by the term 'blue-collar worker'?

      Correct answer: someone who works in manual labour
      someone who works in management
      someone who works in government
      someone who does not work

      Q3.
      Pick two ways that Americans displayed their patriotism.

      Every American was able to recite the Constitution.
      Every home owned a copy of the Constitution.
      Correct answer: They pledged allegiance to their flag every morning in school.
      They saluted their flag whenever they saw it flying.
      Correct answer: They sang the national anthem before every sporting event.

      Q4.
      Complete the sentence: four students were killed and nine more injured by national guardsmen at State University, Ohio, on 4th May 1970.

      Kent

      Q5.
      What was the nickname given to construction workers who supported Nixon?

      Correct Answer: Hard Hats, The Hard Hats, Hard hats, hard hats

      Q6.
      How did Nixon respond to the Hard Hat Riot?

      ordered the National Guard into New York
      Correct answer: invited the leaders to the White House
      imprisoned the worst offenders
      made a speech publicly supporting the riot

      To help you plan your 11 history lesson on: Support for the Vietnam War in the US, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...