Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the significance of the Paris Peace Agreement.

      Key learning points

      1. Nixon used a ‘carrot and stick’ approach to restart negotiations
      2. The US accepted the unification of Vietnam during the Paris Peace Agreement
      3. The USA had to withdraw from Vietnam
      4. The USA agreed not to involve itself in Vietnamese affairs
      5. Saigon fell to North Vietnam when the North invaded South Vietnam again in 1975

      Keywords

      • Treaty - a treaty is a formal agreement between countries

      • Unification - unification means to join together or make something whole

      • Ceasefire - a ceasefire is a temporary stoppage of a war, in which both sides agree to pause aggressive actions

      Common misconception

      The US has always been too large and powerful to lose a war.

      The majority of people regard the Vietnam War as a loss for the US: they did not achieve their stated goal of containing communism.

      Teacher tip

      Show students videos from the Fall of Saigon to help them appreciate the hurried nature of the US' exit from Vietnam.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What year did President Johnson begin peace negotiations between North and South Vietnam?

      Correct answer: 1968
      1969
      1970
      1971

      Q2.
      Which issue prevented negotiations from beginning quickly?

      where the negotiations would take place
      how long the negotiations would last for
      what the menu would be during the negotiations
      Correct answer: what shape the negotiating table would be

      Q3.
      Who was Nixon in secret contact with during the 1968 presidential election?

      Ho Chi Minh
      Le Duc Tho
      Ngo Dinh Diem
      Correct answer: Nguyen Van Thieu

      Q4.
      Place the events in chronological order.

      1 - Johnson begins peace negotiations with North and South Vietnam.
      2 - Nixon begins secret negotiations with North Vietnam.
      3 - North Vietnam begin the Easter Offensive.
      4 - The US begin Operation Linebacker.
      5 - A draft peace treaty is drawn up.

      Q5.
      Which countries did Nixon make trips to in order to improve relations with whilst the peace negotiations were ongoing?

      Cambodia
      Correct answer: China
      Laos
      Thailand
      Correct answer: USSR

      Q6.
      Complete the sentence: Henry Kissinger publicly announced that " is at hand" in reference to the draft peace treaty that he had helped to write.

      Correct Answer: peace, Peace

      6 Questions

      Q1.
      What did Nixon promise South Vietnamese president Nguyen Van Thieu if he would resume peace talks in December 1972?

      $500 million in military equipment
      Correct answer: $1 billion in military equipment
      a seat on the UN Security Council
      control of SEATO

      Q2.
      Complete the sentence: Operation Linebacker II is also known as the Bombings, after the time of year when it took place.

      Correct Answer: Christmas, christmas

      Q3.
      Match the keywords to the correct definition.

      Correct Answer:treaty,a formal agreement between countries

      a formal agreement between countries

      Correct Answer:ceasefire,a temporary stoppage of a war

      a temporary stoppage of a war

      Correct Answer:unification,to join together or make something whole

      to join together or make something whole

      Q4.
      Under the terms of the peace treaty, how long did American troops have to leave Vietnam?

      1 day
      1 week
      30 days
      Correct answer: 60 days

      Q5.
      Roughly how many US prisoners of war (POWs) were returned once the peace treaty was agreed?

      Correct answer: 600
      2000
      8000
      32 000

      Q6.
      When did North Vietnam begin their final offensive against South Vietnam?

      March 1973
      March 1974
      Correct answer: March 1975
      March 1976

      To help you plan your 11 history lesson on: The Paris Peace agreement, 1973, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...