Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      US weaknesses in the Vietnam War

      Lesson details

      Learning outcome

      I can assess the role of US weakness in its defeat.

      Key learning points

      1. US strategies in Vietnam were ineffective and often contradictory.
      2. US soldiers did not understand Vietnamese culture, which led to poor decision making.
      3. Communist propaganda painted the US as invaders.
      4. Poor tactics meant that Vietnamese civilians frequently became casualties.
      5. Poor discipline and drug use meant that the effectiveness of the US Army diminished after 1970.

      Keywords

      • Strategy - a strategy is a plan for directing overall military operations and movements

      • Occupier - an occupier is a member of a group that takes possession of a country by force

      • Tactics - tactics are actions employed by armed forces during contact with the enemy

      Common misconception

      US soldiers are highly trained, highly motivated troops.

      Conscription generally offers a larger fighting force at the expense of a decline in quality - not everyone called to serve wants to be there.

      Teacher tip

      If possible, show your students videos or transcripts of interviews with Vietnam veterans so that they can view primary sources about how the soldiers felt about being drafted against their will, and how they reacted once they were in Vietnam.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Complete the sentence: Operation II saw the US fly nearly 2000 missions and drop nearly 35 000 tonnes of bombs on North Vietnam over the course of 12 days in December 1972.

      Rolling Thunder
      Correct answer: Linebacker
      Search and Destroy
      Menu

      Q2.
      When was the Paris Peace Agreement signed?

      1st January 1973
      Correct answer: 27th January 1973
      1st March 1974
      13th March 1974

      Q3.
      Under the terms of the treaty, how would Vietnam be unified?

      Correct answer: through elections overseen by independent people to make sure it was fair
      the government of the North would assume control over all of Vietnam
      the government of the South would assume control over all of Vietnam
      unification was not agreed upon by those involved

      Q4.
      What award were the main negotiators of the treaty - Henry Kissinger of the US and Le Duc Tho of North Vietnam - presented with in 1973?

      Correct Answer: Nobel Peace Prize, Nobel peace prize, nobel peace prize

      Q5.
      How long did the ceasefire between North and South Vietnam last until it was broken?

      Correct answer: less than one day
      nearly a week
      roughly a month
      just over a year

      Q6.
      Why did the US not keep its promise to re-enter the war if North Vietnam invaded South Vietnam after the peace treaty was signed?

      The US Army was already engaged in a different war.
      There were huge anti-war demonstrations again.
      The new US president was a pacifist who did not believe in fighting.
      Correct answer: The US Congress refused to grant permission to re-enter the war.

      6 Questions

      Q1.
      Complete the sentence: the US initially tried to win over the of the South Vietnamese people in order to stop them from joining or helping the Vietcong.

      towns and cities
      men and women
      Correct answer: hearts and minds
      thoughts and prayers

      Q2.
      Which are two of the reasons why the Strategic Hamlets Programme failed?

      There was nowhere to build the new hamlets.
      Correct answer: People were forced to move away from the graves of their ancestors.
      The South Vietnamese people did not know how to build the new hamlets.
      South Vietnamese peasants attacked US soldiers who tried to force them to move.
      Correct answer: Lack of resources in the hamlets led to hunger.

      Q3.
      Match the US strategy to its purpose.

      Correct Answer:Strategic Hamlets Programme,the relocation of peasants away from Vietcong control

      the relocation of peasants away from Vietcong control

      Correct Answer:Operation Rolling Thunder,the bombing campaign against North Vietnam

      the bombing campaign against North Vietnam

      Correct Answer:Operation Ranch Hand,the use of chemical weapons to clear jungle terrain and destroy crops

      the use of chemical weapons to clear jungle terrain and destroy crops

      Correct Answer:Search and Destroy,the airlifting of US troops into Vietcong hotspots

      the airlifting of US troops into Vietcong hotspots

      Q4.
      How many civilians are estimated to have been killed by US bombs in South Vietnam?

      500 000
      1 million
      1.5 million
      Correct answer: 2 million

      Q5.
      What was the average age of a drafted US soldier?

      Correct Answer: 19, nineteen, Nineteen, 19 years old, 19 years

      Q6.
      Complete the sentence: towards the end of the war, the US Army saw an alarming increase in , which is the deliberate wounding or killing of commanding officers.

      Correct Answer: fragging, Fragging

      To help you plan your 11 history lesson on: US weaknesses in the Vietnam War, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...