Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the events that led to the collapse of the Soviet Union.

      Key learning points

      1. From 1989, the Soviet Union lost control of Eastern Europe and Germany was reunified as a democratic state.
      2. The Warsaw Pact ended in July 1991.
      3. In August 1991, Gorbachev was briefly overthrown by a coup and when he returned to power his authority was weakened.
      4. From 1990 onwards, demands for independence from Soviet republics critically weakened the Soviet Union.
      5. On 25th December 1991, Gorbachev resigned as Soviet leader and announced the dissolution of the Soviet Union.

      Keywords

      • Reunification - bringing things or people back together after they have been separated

      • Coup - a sudden and illegal takeover of a government, usually by a small group of people, often involving the military

      • Republic - one of the multiple states that were joined together as part of the Soviet Union under the central Soviet government

      • Dissolution - when a country or organisation officially ends or breaks apart

      Common misconception

      The collapse of the Soviet Union happened suddenly.

      The collapse of the Soviet Union was a complex process that unfolded over several years, starting with political reforms under Mikhail Gorbachev in the late 1980s and culminating in the formal dissolution in December 1991.

      Teacher tip

      Show students the Gorbachev Pizza Hut commercial (search Pizza Hut Gorbachev TV Spot Commercial) to give a sense of the divided opinions about Gorbachev's legacy in the 1990s. How realistic do students think the end of the commercial is about Gorbachev's legacy in the former Soviet Union?

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which term describes a country that is dominated by another country?

      Correct Answer: satellite state, satellite states

      Q2.
      Complete the sentence: On 7th December 1988, Mikhail Gorbachev, announced that the Soviet Union was rejecting the Brezhnev .

      Correct Answer: Doctrine

      Q3.
      What was the Velvet Revolution?

      a peaceful protest movement that began in Poland
      a peaceful protest movement that began in Romania
      Correct answer: a peaceful protest movement that began in Czechoslovakia
      a peaceful protest movement that began in East Germany

      Q4.
      Which countries in Eastern Europe peacefully broke away from the USSR?

      Correct answer: East Germany
      Correct answer: Czechoslovakia
      Correct answer: Poland
      Romania

      Q5.
      When was the East German government forced to open the border with West Germany?

      7th December 1988
      27th June 1989
      23rd October 1989
      Correct answer: 9th November 1989

      Q6.
      Put the following events in chronological order.

      1 - Churchill gave his ‘Iron Curtain’ speech.
      2 - The Iron Curtain became reality with the construction of the Berlin Wall.
      3 - Hungary became a democratic multi-party state.
      4 - Hungary created a ‘hole’ in the Iron Curtain.
      5 - Thousands of East Germans travelled to Hungary.
      6 - East German border guards opened the crossing gates.

      6 Questions

      Q1.
      Which term describes bringing things or people back together after they have been separated?

      Correct Answer: reunification, reunified

      Q2.
      Complete the sentence: In August 1991, Gorbachev was briefly overthrown by a and when he returned to power his authority was weakened.

      Correct Answer: coup, rebellion, revolt, uprising

      Q3.
      When did the Warsaw Pact come to an end?

      November 1989
      Correct answer: July 1991
      March 1991
      February 1989

      Q4.
      Why was Gorbachev's new approach described as the ‘Sinatra Doctrine’?

      Correct answer: It was named after American singer, Frank Sinatra’s song ‘My Way’.
      It was named after Soviet singer, Frank Sinatra’s song ‘My Way’.
      It disallowed a satellite state to decide on its own which road to take.
      Correct answer: It allowed a satellite state to decide on its own which road to take.

      Q5.
      Which event made it clear that the Warsaw Pact was in decline?

      the granting of the Nobel Peace Prize to Gorbachev
      the reuniting of Germany after many decades
      the Soviets’ abandoning of the Brezhnev Doctrine
      Correct answer: the Soviets’ failed invasion and withdrawal of Afghanistan

      Q6.
      Match the evidence to the viewpoint of Gorbachev following his reform attempt.

      Correct Answer:West’s view of Gorbachev,had many admirers and won an award for peace

      had many admirers and won an award for peace

      Correct Answer:Soviet view of Gorbachev,became increasingly unpopular and was forced to step down

      became increasingly unpopular and was forced to step down


      To help you plan your 11 history lesson on: The collapse of the Soviet Union, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...