Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the events that led to the end of Soviet control of Eastern Europe and the fall of the Berlin Wall.

      Key learning points

      1. Under Gorbachev, the USSR gave its satellite states in Eastern Europe the freedom to choose how they were governed.
      2. Between 1989 and 1991, the USSR lost control of its Eastern European satellite states.
      3. In East Germany, there were widespread popular protests demanding democracy and the destruction of the Berlin Wall.
      4. On the 9th November 1989, the East German government were forced to open the border with West Germany.
      5. On 9th November 1989, people from East Berlin and West Berlin crossed the border and began to destroy the Berlin Wall.

      Keywords

      • Doctrine - a set of beliefs or principles

      • Satellite state - a country that is dominated by another country

      • Reform - a change introduced to improve something, often a system or law

      • Reunification - bringing things or people back together after they have been separated

      Common misconception

      Gorbachev's reforms were intended to bring an end to communism and end Soviet control over Eastern Europe.

      Gorbachev intended his reforms to strengthen communism both within the Soviet Union and its satellite states in Eastern Europe, however, once reform started in Eastern Europe, Gorbachev was unable to contain it.

      Teacher tip

      Ask students to create a Cold War timeline that includes the key events between the construction of the Berlin Wall in August 1961 and its fall in November 1989. The events could be positioned on the timeline to show whether they increased or decreased Cold War tensions.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which one of the following did Gorbachev succeed as Soviet leader in 1985?

      Yuri Andropov
      Leonid Brezhnev
      Correct answer: Konstantin Chernenko
      Boris Yeltsin

      Q2.
      In which Eastern European country did Lech Wałęsa lead a trade union called Solidarity?

      Correct Answer: Poland

      Q3.
      Which of these Russian words means 'reconstruction'?

      peredishka
      pereloska
      perepryazhka
      Correct answer: perestroika
      pereshivka

      Q4.
      What does 'glasnost' mean in Russian?

      change
      foolishness
      independence
      Correct answer: openness
      reform

      Q5.
      Discussions between Reagan and Gorbachev focused on nuclear...

      Correct Answer: disarmament, dis-armament

      Q6.
      Which of the following was the first summit between Reagan and Gorbachev?

      Correct answer: Geneva Summit
      Moscow Summit
      Reykjavik Summit
      Washington Summit

      6 Questions

      Q1.
      In December 1988, Gorbachev announced that the Soviet Union was rejecting the Brezhnev...

      Correct Answer: Doctrine

      Q2.
      In which of these Eastern European countries did the end of communist rule not happen peacefully?

      Czechoslovakia
      Hungary
      East Germany
      Poland
      Correct answer: Romania

      Q3.
      The phrase ‘Die Mauer muss weg!’ (‘The Wall must go!’) became a rallying cry among demonstrators in which Eastern European city?

      Correct answer: Berlin
      Bucharest
      Budapest
      Prague
      Warsaw

      Q4.
      In 1989, which Eastern European country decided to remove the border fence between it and Austria, which then meant East Germans began to cross this border into West Europe?

      Austria
      Czechoslovakia
      East Germany
      Correct answer: Hungary
      USSR

      Q5.
      In the evening of which of these days did guards open the gates in the Berlin Wall, allowing people from East and West to cross freely?

      7th December 1988
      27th June 1989
      6th October 1989
      Correct answer: 9th November 1989

      Q6.
      Put these events in chronological order.

      1 - The end of the Brezhnev Doctrine
      2 - Solidarity win elections in Poland
      3 - Fall of the Berlin Wall
      4 - End of Ceaușescu's regime in Romania

      To help you plan your 11 history lesson on: The fall of the Berlin Wall, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...