Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The Soviet invasion of Czechoslovakia (1968)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the consequences of the Soviet invasion of Czechoslovakia.

      Key learning points

      1. Brezhnev believed that Alexander Dubcek's Prague Spring reforms in Czechoslovakia were a threat to the Warsaw Pact.
      2. In August 1968, the USSR invaded Czechoslovakia and replaced Dubcek with Gustav Husak who reversed Dubcek's reforms.
      3. The Brezhnev Doctrine was used to justify the invasion, claiming it was necessary to protect the Warsaw Pact.
      4. The USA condemned the Soviet invasion but they did not intervene due to presidential elections and the war in Vietnam.
      5. The Soviet invasion damaged the USSR's relationship with other communist countries including China.

      Keywords

      • Reform - a change introduced to improve something, often a system or law

      • Warsaw Pact - a military alliance of Eastern European countries led by the Soviet Union during the Cold War; it was formed in 1955 in response to NATO

      • Doctrine - a set of beliefs or principles

      • Satellite state - a country that is dominated by another country

      Common misconception

      All communist countries were members of the Warsaw Pact.

      The Warsaw Pact was primarily a European military alliance so non-European communist countries like China and Cuba were not members. Some European countries like Yugoslavia were never members while others joined and then left like Albania in 1968.

      Teacher tip

      Students could be given a card with some information about a country / individual and then asked to predict their response to the Soviet invasion of Czechoslovakia. Cards could include: the USA, China, Yugoslavia, Dubcek etc.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which keyword describes items purchased by individuals for their personal use and enjoyment?

      Correct Answer: consumer goods, Consumer goods, Consumer Goods

      Q2.
      Which keyword describes consumer a change introduced to improve something, often a system or law?

      Correct Answer: reform, Reform

      Q3.
      What was Brezhnev concerned that the Prague Spring would lead to?

      Czechoslovakia turning capitalist
      Czechoslovakia leaving NATO
      Correct answer: Czechoslovakia leaving the Warsaw Pact

      Q4.
      Complete the sentence with a keyword: Antonin Novotny was a communist and his government was very unpopular in Czechoslovkia.

      Correct Answer: hard-line, hard line, Hard-line, Hard line, hardline

      Q5.
      Who was General Ludvik Svoboda?

      leader of the Soviet Union during the Prague Spring
      former President of Czechoslovakia who was replaced by Dubcek
      Correct answer: a popular war hero who supported Dubcek’s ideas for reform

      Q6.
      Which of the following reforms were included in the Prague Spring?

      Correct answer: a 10-year programme for political change
      Correct answer: free speech and the ending of press censorship
      a reduction in rights for trade union members
      a reduction in trade with the West
      Correct answer: a reduction in the powers of the State Security (StB) secret police

      6 Questions

      Q1.
      Which keyword describes a military alliance of Eastern European countries led by the Soviet Union during the Cold War?

      Correct Answer: Warsaw Pact, warsaw pact, Warsaw pact, The Warsaw Pact, the Warsaw Pact

      Q2.
      Which keyword describes a set of beliefs or principles?

      Correct Answer: doctrine, Doctrine

      Q3.
      How many soldiers did the Soviet army have when they invaded Czechoslovakia in August 1968?

      50 000
      Correct answer: 500 000
      5 000 000

      Q4.
      Why did the Americans not intervene in the USSR's invasion of Czechoslovakia?

      The US president did not like Dubcek's Prague Spring.
      Correct answer: They were involved in the Vietnam War.
      Correct answer: There were US presidential elections taking place a time.

      Q5.
      Who replaced Dubcek as leader of Czechoslovakia in April 1969?

      Leonid Brezhnev
      Correct answer: Gustav Husak
      Josip Tito
      Antonin Novotny

      Q6.
      Which of the following were consequences of the USSR's invasion of Czechoslovakia?

      Correct answer: Romania and Yugoslavia moved further towards China.
      Romania and Yugoslavia moved further towards the USSR.
      Correct answer: Communist parties in France & Italy declared themselves independent of the USSR.
      Led to decreased tension between China and the USSR.
      Correct answer: Led to increased tension between China and the USSR.

      To help you plan your 11 history lesson on: The Soviet invasion of Czechoslovakia (1968), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...