Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Fighting cholera in London in the 19th century

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate the significance of John Snow’s work for the fight against cholera in 19th century London.

      Key learning points

      1. Many people in Britain died in cholera epidemics.
      2. John Snow identified that contaminated water spread cholera.
      3. Snow's findings were generally not accepted by officials.
      4. The Great Stink led to a new sewage system being built in London.
      5. There were no cholera epidemics in London once its new sewage system was built.

      Keywords

      • Epidemic - when a large number of people get the same disease over the same period of time

      • Contaminated - something that has become dirty or harmful to people’s health

      • Cesspit - a large underground hole that is used for collecting human waste

      Common misconception

      London's new sewage system was built in response to John Snow's findings and recommendations.

      Snow's work was generally overlooked by officials. Instead, London's new sewers were built in response to the Great Stink of 1858.

      Teacher tip

      Ask pupils to discuss whether improved knowledge or governmnet action is more important for fighting diseases. Pupils might consider examples such as John Snow and cholera, vaccinations and Pasteur's Germ Theory.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What word means 'relating to preventing disease by removing dirt and waste'?

      Correct Answer: sanitary

      Q2.
      Which explanation for disease encouraged the use of pavilion plans in hospital designs?

      Correct Answer: miasma

      Q3.
      What did hospitalism refer to?

      cleanliness of hospitals
      Correct answer: risk of infections in hospitals
      public support for hospitals

      Q4.
      Which statement is correct?

      Florence Nightingale did not care about regular hand washing.
      Correct answer: Florence Nightingale encouraged regular hand washing.
      Florence Nightingale discouraged regular hand washing.

      Q5.
      Write the missing number. Nearly nurses trained at the Nightingale School for Nursing between 1860 and 1903.

      Correct Answer: 2000, two thousand, two-thousand, 2,000, 2 000

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following individuals into chronological order based on when they lived.

      1 - Galen
      2 - Vesalius
      3 - William Harvey
      4 - Edward Jenner
      5 - Florence Nightingale

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. An is when a large number of people get the same disease over the same period of time.

      Correct Answer: epidemic

      Q2.
      Who proved that contaminated water can spread cholera?

      Correct Answer: John Snow

      Q3.
      How many people died in the cholera outbreak of 1848-49?

      5000
      10 000
      25 000
      Correct answer: 50 000

      Q4.
      Which medical explanation for cholera's spread did John Snow disprove?

      Germ Theory
      Correct answer: miasma
      spotaneous generation

      Q5.
      When was London's new sewage system fully constructed?

      Correct Answer: 1875

      Q6.
      What prompted the construction of a new sewer system for London at the end of the 1850s?

      Florence Nightingale's work
      Correct answer: the Great Stink
      John Snow's investigations
      the publication of Germ Theory

      To help you plan your 10 history lesson on: Fighting cholera in London in the 19th century, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...