Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The end of empire, the Commonwealth and changing patterns of migration

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how the end of the British Empire and the emergence of the Commonwealth led to changing patterns of migration.

      Key learning points

      1. Although the British Empire began to come to an end from the late 1940s, many former colonies joined the Commonwealth.
      2. As members of the Commonwealth, migration from former colonies continued.
      3. Increasing migration from the Commonwealth led to new laws introduced to control and limit migration.

      Keywords

      • Decolonisation - the process of freeing a nation from colonial rule

      • Commonwealth - an international community made up of Britain and many of its former colonies

      Common misconception

      The end of the British Empire and the growth of the Commonwealth led to increasing migration from the Commonwealth throughout the second half of the 20th century.

      Although migration to Britain initially increased in the second part of the 20th century, it was limited by immigration laws introduced in the 1960s - which aimed to target black and Asian migrants.

      Teacher tip

      Emphasise the increasing role of race in the treatment of migrants in the 20th century - not just from local communities but at a government level.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Why was there a need for migrants in Britain after World War Two (WW2)?

      British people did not want to work.
      Correct answer: There were not enough people to rebuild British cities and infrastructure.
      The British government wanted to make Britain more multicultural.
      Britain wanted to thank people from its colonies who had supported them.

      Q2.
      What is the word for an international community made up of Britain and many of its former colonies?

      Correct Answer: Commonwealth, commonwealth, The Commonwealth, the commonwealth

      Q3.
      What is the name used to describe Caribbean migrants who settled in post-war Britain?

      Correct Answer: Windrush generation, The Windrush generation, Windrush

      Q4.
      After WW2, many European migrants to Britain came from which of these countries?

      Belgium
      France
      Correct answer: Ireland
      Correct answer: Poland

      Q5.
      Why did many Polish soldiers and their families migrate to Britain after WW2?

      Correct answer: Many Poles feared persecution from authorities as they favoured independence.
      They were seeking to escape from Nazi Germany.
      They were not able to migrate anywhere else.
      Correct answer: Opportunities in war-damaged Poland were very limited.

      Q6.
      Put the following events in chronological order.

      1 - The Ministry of Labour scheme was initiated.
      2 - The Polish Resettlement Act was set up.
      3 - HMT Empire Windrush arrived in Britain.
      4 - The Royal Commission on Population was established.

      6 Questions

      Q1.
      What is the term for the process of freeing a nation from colonial rule?

      Correct Answer: decolonisation

      Q2.
      How many people left Commonwealth countries to settle in Britain between 1950 and 1970?

      quarter of a million
      Correct answer: half a million
      one million
      two million

      Q3.
      What began an era of decolonisation in the 1940s and 1950s?

      Ghana and Nigeria becoming independent
      Australia and New Zealand becoming independent
      Correct answer: India and Pakistan becoming independent.

      Q4.
      Which of the following countries had become independent from Britain prior to 1947?

      Correct answer: Australia
      Zimbabwe
      Correct answer: New Zealand
      India
      Correct answer: Canada

      Q5.
      Which groups of post-war migrants largely faced the most hostility from both the government and local communities?

      Irish migrants
      Polish migrants
      Correct answer: black migrants
      Correct answer: Asian migrants

      Q6.
      Match the following events to the correct dates.

      Correct Answer:1931,The Commonwealth formalised

      The Commonwealth formalised

      Correct Answer:1947,India and Pakistan gained independence.

      India and Pakistan gained independence.

      Correct Answer:1953,3000 Commonwealth migrants settled in Britain every year.

      3000 Commonwealth migrants settled in Britain every year.

      Correct Answer:1961,136 400 Commonwealth migrants settled in Britain every year.

      136 400 Commonwealth migrants settled in Britain every year.

      Correct Answer:1962,The first Commonwealth Immigrants Act was introduced.

      The first Commonwealth Immigrants Act was introduced.

      Correct Answer:1968,The second Commonwealth Immigrants Act was introduced.

      The second Commonwealth Immigrants Act was introduced.


      To help you plan your 10 history lesson on: The end of empire, the Commonwealth and changing patterns of migration, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...