Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Explain the effect on the quotient when scaling the dividend and the divisor by the same amount

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the effect on the quotient when scaling the dividend and the divisor by the same amount.

      Key learning points

      1. If the dividend and divisor are both scaled by the same amount, the quotient will remain the same.
      2. Unitising helps to explain the effect on the quotient when scaling the dividend and divisor by the same amount.
      3. If 6 divided by 3 is equal to 2 then 6 twos divided by 3 twos is equal to 2

      Keywords

      • Dividend - The dividend is the amount that you want to divide.

      • Divisor - A divisor is the number we divide by.

      • Quotient - A quotient is the result after division has taken place. It is the whole number part.

      Common misconception

      Be aware of pupils describing scaling using division as 'making three times smaller'. This language can cause misconceptions around the nature of division and should be avoided.

      Encourage pupils to describe relationships using division by a whole number (divided by 3) or through the use of fractional language (one-third the size).

      Teacher tip

      This lesson focuses on scaling amounts by 2, 3, 4, 5 or 6, though it's important that pupils generalise this to other numbers too (multiplying both the dividend and divisor by 8 or 12, for example). It's also important to draw pupil's attention to how this can be a useful strategy in calculation.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match each number in the equation to the correct keyword: 63 ÷ 7 = 9

      Correct Answer:63,dividend

      dividend

      Correct Answer:7,divisor

      divisor

      Correct Answer:9,quotient

      quotient

      Q2.
      Look at the diagram. What is the missing divisor?

      An image in a quiz
      Correct Answer: 120

      Q3.
      What is the missing number in this equation? 24 ÷ 6 = 240 ÷

      Correct Answer: 60

      Q4.
      What is the missing number in this equation? 60 ÷ 12 = ÷ 120

      Correct Answer: 600

      Q5.
      320 ÷ 80 =

      Correct Answer: 4

      Q6.
      1,080 ÷ 90 =

      Correct Answer: 12

      6 Questions

      Q1.
      Match each number in the equation to the correct keyword: 240 ÷ 60 = 4

      Correct Answer:240,dividend

      dividend

      Correct Answer:60,divisor

      divisor

      Correct Answer:4,quotient

      quotient

      Q2.
      What is the missing dividend in the second equation shown here?

      An image in a quiz
      Correct Answer: 320

      Q3.
      What is the missing number in this equation? 220 ÷ 20 = 660 ÷

      Correct Answer: 60

      Q4.
      What is the missing number in this equation? 175 ÷ 25 = ÷ 100

      Correct Answer: 700

      Q5.
      Which expressions are equivalent to 480 ÷ 96?

      Correct answer: 240 ÷ 48
      180 ÷ 38
      Correct answer: 160 ÷ 32
      Correct answer: 120 ÷ 24
      80 ÷ 15

      Q6.
      Use scaling to help you calculate 306 ÷ 9 =

      Correct Answer: 34

      To help you plan your 6 maths lesson on: Explain the effect on the quotient when scaling the dividend and the divisor by the same amount, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...