Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand how maths is used by programmers.

      Key learning points

      1. Algorithms are written so that a series of instructions can be followed
      2. In order to write a programme, the method must be understood

      Keywords

      • Programmer - A (computer) programmer is a person who writes and tests computer programs.

      Common misconception

      Pupils may struggle with the 'and' statements in the logic part of the lesson.

      For the statement to be true, the whole statement must be true. This refers to both clauses that are joined by the word 'and'. If even one of the clauses is not true, then the entire statement can be declared not true (even if one clause is true).

      Teacher tip

      Algorithms are also used in operational research. If you want to explore other free teaching resources for KS3 – 5 students, you may be interested in the OR Society’s teaching resources.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      You start facing North. You turn 90 degrees clockwise before turning 180 degrees anticlockwise. In which direction are you now facing?

      North
      East
      South
      Correct answer: West

      Q2.
      You start facing North. You turn 90 degrees anticlockwise before turning 180 degrees clockwise. In which direction are you now facing?

      North
      Correct answer: East
      South
      West

      Q3.
      You start facing North. You turn 90 degrees clockwise before turning 270 degrees anticlockwise. You then turn 180 clockwise before turning 90 degrees clockwise. In which direction are you now facing?

      North
      Correct answer: East
      South
      West

      Q4.
      You start facing North. You turn 90 degrees anticlockwise before turning 270 degrees clockwise. You then turn 180 clockwise before turning 90 degrees clockwise. In which direction are you now facing?

      North
      Correct answer: East
      South
      West

      Q5.
      You start facing North. You turn 90 degrees anticlockwise before turning 450 degrees clockwise. You then turn 270 clockwise before turning 270 degrees clockwise. In which direction are you now facing?

      North
      East
      Correct answer: South
      West

      Q6.
      You start facing East. You turn 90 degrees clockwise before turning 450 degrees anticlockwise. You then turn 270 clockwise before turning 630 degrees clockwise. In which direction are you now facing?

      North
      East
      South
      Correct answer: West

      6 Questions

      Q1.
      A (computer) is a person who writes and tests computer programs.

      Correct Answer: programmer

      Q2.
      'If today is Monday, then I will go to school.' Match the statement to the conclusion.

      Correct Answer:Today is Monday,I will go to school
      Correct Answer:Today is not Monday,I may or may not go to school
      Correct Answer:I'm going to school today,It may or may not be a Monday
      Correct Answer:I did not go to school today,It is not Monday

      Q3.
      You meet two people: A and B. Each person either always tells the truth or always lies. A says 'Both of us are lying.' Is A telling the truth?

      Yes
      Correct answer: No
      Can't tell/not enough information

      Q4.
      You meet two people: A and B. Each person either always tells the truth or always lies. A says 'Both of us are lying.' Is B a liar?

      Yes
      Correct answer: No
      Can't tell/not enough information

      Q5.
      You meet two people: C and D. Each person either always tells the truth or always lies. C says 'Exactly one of us is a liar.' Is D a liar?

      Correct answer: Yes
      No
      Can't tell/not enough information

      Q6.
      You meet two people: E and F. Each person either always tells the truth or always lies. E says 'It is not the case that F and I are both telling the truth' Is F a liar?

      Correct answer: Yes
      No
      Can't tell/not enough information

      To help you plan your 9 maths lesson on: Programmer, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...