Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify and explain whether a number is or is not a multiple of a given integer.

      Key learning points

      1. A number is a multiple of 4 if and only if the last two digits are a multiple of 4.
      2. Any multiple of 4 is also a multiple of 2.
      3. A number is a multiple of 8 if and only if the last three digits are a multiple of 8.
      4. Any multiple of 8 is also a multiple of 4 and 2.

      Keywords

      • Divisibility - Divisibility is a number’s ability to be exactly divided by another number, leaving no remainder.

      Common misconception

      Often students only consider the last 2 digits of a number to check for divisibility for 8.

      The last 2 digits check for divisibility for 4 not 8.

      Teacher tip

      When talking about multiples of 4, go around the class and challenge the students to give a multiple of 4 greater than the previous person.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      List the first five multiples of 4

      1, 4, 8, 12, 16
      Correct answer: 4, 8, 12, 16, 20
      1, 2, 4
      5, 10, 15, 20
      8, 12, 16, 20, 24

      Q2.
      List the first five multiples of 8

      1, 2, 4 and 8
      1, 2, 3, 4 and 5
      16, 24, 32, 40, 48
      Correct answer: 8, 16, 24, 32, 40
      1, 8, 16, 24, 32

      Q3.
      Which of the following numbers are divisible by 2?

      2445
      5435
      Correct answer: 6 578 434
      46 573 567
      Correct answer: 34 324 545 353 450

      Q4.
      Which of the following numbers are divisible by 5?

      Correct answer: 327 945
      820 948
      400 001
      555 559
      Correct answer: 624 080

      Q5.
      Which of the following numbers are divisible by 10?

      3467
      4324
      Correct answer: 8780
      615 743
      Correct answer: 756 740

      Q6.
      Numbers that are divisible by 3, 5 and 10 are also divisible by 1 and

      Correct Answer: 30, thirty

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following sets of numbers are divisible by 4?

      374 $$\quad$$ 394 $$\quad$$ 473 $$\quad$$ 848
      434 $$\quad$$ 398 $$\quad$$ 247 $$\quad$$ 950
      Correct answer: 548 $$\quad$$ 344 $$\quad$$ 840 $$\quad$$ 236

      Q2.
      Which of the following sets of numbers are divisible by 8?

      Correct answer: 376 $$\quad$$ 392 $$\quad$$ 472 $$\quad$$ 848
      434 $$\quad$$ 398 $$\quad$$ 248 $$\quad$$ 950
      482 $$\quad$$ 413 $$\quad$$ 840 $$\quad$$ 234

      Q3.
      Which of the following sets of numbers are divisible by both 4 and 8?

      12 $$\quad$$ 450 $$\quad$$ 394
      34 $$\quad$$ 564 $$\quad$$ 324
      40 $$\quad$$ 804 $$\quad$$ 830 $$\quad$$ 484
      Correct answer: 48 $$\quad$$ 296 $$\quad$$ 896 $$\quad$$ 488

      Q4.
      Match each set of multiples to its correct description.

      Correct Answer:For all multiples of 2 ...,the digit in the ones column is a 0, 2, 4, 6 or 8
      Correct Answer:For all multiples of 4 ...,the last two digits are a multiple of 4
      Correct Answer:For all multiples of 8 ...,the last three digits are a multiple of 8
      Correct Answer:For all multiples of 9 ...,the sum of the digits are a multiple of 9
      Correct Answer:For all multiples of 10 ...,the digit in the ones column is a 0

      Q5.
      Select the correct statement.

      Jun says, “All common multiples of 4 and 8 are in the 32 times table.”
      Sofia says, “All multiples of 4 are in the 8 times table.”
      Aisha says, "All common multiples of 4 and 5 are odd."
      Correct answer: Sam says, "All common multiples of 2, 4 and 8 are in the 8 times table."

      Q6.
      Jun is given 483, 783, 839, 983 and 893 and says it is not necessary to do a divisibility test for 4 or 8. Which statement explains his reasoning?

      Very large numbers are unlikely to be divisible by 4 and 8
      The number is prime.
      Correct answer: The number is odd.
      The number is even.

      To help you plan your 7 maths lesson on: Divisibility tests for 4 and 8, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...