Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Simple and compound interest

      Lesson details

      Learning outcome

      I can appreciate the difference between simple interest and compound interest.

      Key learning points

      1. Repeated percentage change occurs in real-life.
      2. Simple interest is calculated once and then added repeatedly.
      3. Compound interest is recalculated at each stage.
      4. By considering the calculations for compound interest, you can be more efficient.
      5. Calculators can simplify this process even further.

      Keywords

      • Simple interest - Interest is money added to savings or loans. Simple interest is always calculated on the original amount

      • Compound interest - Compound interest is the interest calculated on the original amount and the interest accumulated over the previous period.

      Common misconception

      Pupils should pay careful attention to what the question asks. Working out the overall amount after a simple or compound increase is different to working out the total interest only.

      Pupils can underline or highlight the key instruction to the question e.g. Total amount or total interest, to remind them of the need to subtract from the original amount or not.

      Teacher tip

      This lesson is focussed around knowing the differenced between simple and compound interest as opposed to calculating. Have a discussion where have they seen interest rates advertised, published, etc. Have they thought what it means? Do they have bank account and do they know their interest rates?

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      If a number increases by 0.2% and is now 1252.5, what was it originally?

      Correct Answer: 1250

      Q2.
      If a number decreases by 64% and is now 54, what was it originally?

      Correct Answer: 150

      Q3.
      Write 90 as a percentage of 1800

      Correct Answer: 5%, 5

      Q4.
      Find 60% of 70

      Correct Answer: 42

      Q5.
      Which statement is the equivalent of "Decrease 90 by 20%"?

      Work out 20% of 90
      Correct answer: Work out 80% of 90
      Divide 90 by 20

      Q6.
      If a number decreases by 40% and is now 54, what was it originally?

      Correct Answer: 90

      6 Questions

      Q1.
      If you invest £300 for three years and receive 2% simple interest each year, how much will you have at the end?

      Correct Answer: 318, £318

      Q2.
      If you invest £500 for three years and receive 3% simple interest each year, how much will you have at the end?

      Correct Answer: 545, £545

      Q3.
      If you invest £1200 for five years and receive 2.5% simple interest each year, how much will you have at the end?

      Correct Answer: 1350, £1350

      Q4.
      If you invest £300 for three years and receive 2% compound interest each year, how much will you have at the end (to 2 d.p.)?

      Correct Answer: 318.36, £318.36

      Q5.
      If you invest £500 for three years and receive 2.5% compound interest each year, how much will you have at the end (to 2 d.p.)?

      Correct Answer: 538.45, £538.45

      Q6.
      If I started with £58 and have £61.48 after 3 years in savings with an interest rate of 2%, was the interest simple or compound?

      Correct answer: simple
      compound

      To help you plan your 10 maths lesson on: Simple and compound interest, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...