Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Simplifying surds

      Lesson details

      Learning outcome

      I can simplify surds.

      Key learning points

      1. The radicand should be as small as possible.
      2. If any of the radicand's factors are square numbers then the surd can be simplified.
      3. Algebraic factors that are square values also mean the surd can be simplified.

      Keywords

      • Product of primes - Expressing a number as a product of primes means writing it uniquely as a product of its factors that are prime numbers.

      • Simplest form - A surd is in its simplest form when the radicand is an integer with no perfect square factors greater than 1.

      Common misconception

      Pupils may not multiply the existing coefficient with the coefficient of the simplified surd.

      Replace the unsimplified surd with the simplified form within the original expression so pupils can see they need to multiply coefficients.

      Teacher tip

      Pupils may grasp this quickly and want to rush ahead. A firm understanding of the basics are needed here though as otherwise pupils may struggle as their surd manipulation skills increase.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Identify the surds.

      Correct answer: $$\sqrt {xy}$$
      Correct answer: $$\sqrt {60}$$
      $$\sqrt {x^2}$$
      $$\sqrt {36 \times 4^2}$$

      Q2.
      Write an equivalent expression for $$\sqrt {d^2 \times e^2 \times h^2}$$ that does not involve the radical sign.

      Correct Answer: deh, $$d \times e \times h$$, dxexh, d x e x h

      Q3.
      True or false? $$\sqrt {41}$$ is in its simplest form.

      Correct answer: True
      False

      Q4.
      Which of these is not a square factor of 64?

      1
      4
      Correct answer: 9
      16

      Q5.
      Which of these is not a square factor of 2700?

      9
      25
      Correct answer: 675
      900

      Q6.
      True or false? The highest square factor of 225 is 25.

      True
      Correct answer: False

      6 Questions

      Q1.
      A surd is in its simplest form when the is an integer with no perfect square factors greater than 1.

      Correct Answer: radicand

      Q2.
      Which of these surds are in their simplest form?

      Correct answer: $$4\sqrt 3$$
      $$3\sqrt 8$$
      $$\sqrt {64}$$
      Correct answer: $$4\sqrt {21}$$

      Q3.
      $$\sqrt {72}$$ simplifies to $$6\sqrt a$$. What is the value of $$a$$?

      Correct Answer: 2, two

      Q4.
      $$4\sqrt {72}$$ simplifies to $$k\sqrt 2$$. What is the value of $$k$$?

      4
      6
      Correct answer: 24
      36

      Q5.
      $$7\sqrt {48}$$ simplifies to $$h\sqrt 3$$. What is the value of $$h$$?

      4
      7
      16
      Correct answer: 28

      Q6.
      $$2\sqrt {180}$$ simplifies to $$d\sqrt 5$$. What is the value of $$d$$?

      2
      5
      6
      Correct answer: 12

      To help you plan your 10 maths lesson on: Simplifying surds, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...