Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify high and low notes and know that melodies have different pitches.

      Key learning points

      1. When we sing a song, our voices go higher or lower to form the melody.
      2. We can follow the shape of the melody with movements or actions to show higher or lower.
      3. When we talk about high and low in music, we use the word pitch.

      Keywords

      • Note - a single sound in music

      • Pitch - how high or low a note is

      • Melody - a combination of notes to make a memorable tune

      Common misconception

      High and low refers to volume (loud and quiet).

      High and low refers to pitch.

      Teacher tip

      Our songs this unit focus on the toneset do, mi, so, la. Solfège syllables help us to hear the relationship and interval between notes. Solfège syllables are not fixed notes meaning we can explore the relationship between notes by singing in any key. For this reason, our starting notes will vary.

      Equipment

      A large ball

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following activities help us warm up for music?

      Correct answer: stretching our faces
      taking a jog around the room
      singing loudly
      Correct answer: saying tongue twisters

      Q2.
      Which type of voice should we use for each activity?

      Correct Answer:singing a song,singing voice

      singing voice

      Correct Answer:talking to your friend,speaking voice

      speaking voice

      Correct Answer:chanting,speaking voice

      speaking voice

      Correct Answer:playing a singing game,singing voice

      singing voice

      Q3.
      When we tap and move to the steady pulse, we are playing and moving on the...

      Correct answer: beat.
      rhythm.
      pitch.

      Q4.
      Which of the following make a high pitch sound?

      Correct answer: robin
      bear

      4 Questions

      Q1.
      How do you know you are warmed up for music?

      Your heart is beating really fast.
      You feel tired out.
      Correct answer: Your body feels relaxed.
      Correct answer: Your voice feels warm.

      Q2.
      Which of the following has a melody?

      a chant
      a rhyme
      Correct answer: a song

      Q3.
      What is the word we use to describe high and low in music?

      Correct Answer: pitch, Pitch, the pitch, The pitch

      Q4.
      Which word completes this sentence? The melodies we sing are made up of high and low...

      beats
      Correct answer: notes
      tempo
      volume

      To help you plan your 2 music lesson on: High and low notes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...