Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can experiment with different running techniques and begin to understand how to run as fast as possible.

      Key learning points

      1. Move: running fast requires focusing the head forwards and pumping the arms.
      2. Move: running fast requires driving from the balls of your feet.
      3. Think: using the correct technique with our head, arms and feet will enable us to run faster.
      4. Feel: showing confidence in your running technique will help to improve performance.
      5. Connect: showing empathy and encouragement will help others to develop running technique.

      Keywords

      • Running - the activity of moving fast using our feet

      • Fast - moving all or part of the body as quickly as possible

      • Technique - the method we use to perform a task

      Common misconception

      Pupils move with limited or incorrect arm action such as punching their arms forwards. Pupils often run flat footed and look around at others while running instead of focusing forwards.

      Tell pupils to run with pumping arms (pump backwards to propel forwards). Tell pupils to run with their head focused forwards and on the ball parts of the feet.

      Teacher tip

      Provide demonstrations throughout to aid understanding of the correct technique. Award points to pupils who show the correct technique, who understand the correct technique, who help others with their technique and those who continue to try hard at improving their technique.

      Equipment

      A beanbag each, 20m of running track, 30+ cones (all colours), 15 red cones

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is the quickest way of moving?

      walking
      jogging
      Correct answer: running

      Q2.
      What do we call an open area that we can run into?

      Correct answer: space
      square
      box

      Q3.
      Which activity requires the most energy?

      walking
      Correct answer: running
      sitting down

      Q4.
      What do you call the person who is trying to stop you in a game?

      Correct Answer: a defender

      4 Questions

      Q1.
      What is it called when we move all, or part of the body as quickly as possible?

      Correct Answer: fast

      Q2.
      Why should we run using the correct technique?

      Correct Answer: to be as fast as possible

      Q3.
      What do we do with our arms when running to ensure we can run as fast as possible?

      Correct Answer: pump them

      Q4.
      What could we say to someone who has not won, which would show empathy?

      Correct Answer: Well done for trying, empathy

      To help you plan your 1 physical education lesson on: Running, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...