Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can defend (mark) effectively in a game situation to prevent the opposition from creating attacking opportunities.

      Key learning points

      1. Move: marking involves being close to the attacker and staying positioned between the player and the ball.
      2. Move: defending well requires us to mark opponents by standing tall with arms ready to move up or out to stop a pass.
      3. Think: it’s important to evaluate and improve our marking technique to reduce scoring opportunities for our opponents.
      4. Feel: when trying to defend and win the ball back, it is important to play within the rules and show self-discipline.
      5. Connect: taking responsibility to ensure all our teammates are marking an opponent demonstrates excellent leadership.

      Keywords

      • Defender - the player or person responsible for preventing the opposition (attackers) from scoring

      • Opponent - a person who is on an opposing side in a game

      • Marking - closely guarding our opponent to prevent them from receiving the ball or from passing the ball to others

      Common misconception

      When defending in a game situation, pupils tend to follow the ball which closes up the space and leaves other players unmarked.

      Remind pupils that they need to stay close to the player they are marking and be prepared to intercept the ball when it is passed to their opponent.

      Teacher tip

      Encourage defending players to adopt a low stance with their knees slightly bent and feet shoulder width apart. This will allow for quicker movement and better balance.

      Equipment

      1 basketball between 2 pupils, 30+ floor markers, 30+ cones

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Where is it best to stand when shooting in basketball?

      Correct answer: by the hoop
      by the defender
      on a line

      Q2.
      Which player is mainly responsible for scoring points in basketball?

      the umpire
      a defender
      Correct answer: an attacker

      Q3.
      What skills can help outwit an opponent?

      Correct answer: dribbling
      defending
      talking

      Q4.
      Which shows self-motivation when shooting?

      powerful shooting
      giving up easily
      Correct answer: striving to improve

      4 Questions

      Q1.
      When marking a player, what do you need to remember to do?

      chase the ball
      Correct answer: follow your opponent
      move into space

      Q2.
      What should you try and do when the ball is passed to the player you are marking?

      dodge it
      tag your opponent
      Correct answer: intercept the ball

      Q3.
      What word describes a person who is on the other team in a game?

      Correct Answer: opponent

      Q4.
      By playing by the rules, what skill are you demonstrating?

      defending
      Correct answer: self-discipline
      shooting

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Defending to stop the opposition's attack, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...