Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Shooting and how to create shooting opportunities

      Lesson details

      Learning outcome

      I can shoot using the correct technique and use my passing and dribbling skills to create an attack that results in a shooting opportunity.

      Key learning points

      1. Move: when trying to outwit an opponent, we combine our passing and dribbling skills to create an attack on goal.
      2. Move: to shoot, hold the ball in one hand, the other supporting, elbow up, pushing with your legs, extending the arm.
      3. Think: carefully selecting when and where to shoot, pass or dribble in a game helps improve our performance.
      4. Feel: striving to improve our shooting even when we are struggling to score demonstrates self-motivation.
      5. Connect: encouragement and cooperation are important when working as a team to improve our performances in games.

      Keywords

      • Game - an activity or sport in which people compete with each other according to agreed rules

      • Attack - trying to score points or goals

      • Evaluate - to assess the quality of our performance

      Common misconception

      Pupils believe that they only need to use their arms when shooting.

      Explain to pupils that shooting effectively involves the whole body, paticularly the legs that give us more power. Coordinated body movement will be more successful than just arm strength.

      Teacher tip

      If basketball nets are limited, use alternative targets that allow pupils to practise the technique. Ensure to rotate pupils so they all get use of the correct target. 'BEEF' (balance, eyes, elbow, follow-through) is a good acronym for the pupils to remember shooting technique.

      Equipment

      1 basketball per pupils, 6 basketball hoops/ targets, 30+ cones

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Where should you aim to dribble to in a game?

      your teammate
      towards a player
      Correct answer: into the space

      Q2.
      What word describes throwing the ball towards the hoop/target?

      tackling
      passing
      Correct answer: shooting

      Q3.
      What are your team doing when they are trying to score points or goals?

      defending
      Correct answer: attacking
      marking

      Q4.
      How can you show good teamwork?

      Correct answer: give encouragement
      always shooting
      close control

      4 Questions

      Q1.
      What do we call an activity or sport where people compete with each other according to agreed rules?

      Correct answer: a game
      training
      finals

      Q2.
      When shooting in basketball, you hold the ball in one hand, but where should your other hand be?

      by your side
      Correct answer: supporting the ball
      above your head

      Q3.
      By striving to keep improving your shooting, what are you showing?

      skill
      speed
      Correct answer: self-motivation

      Q4.
      How can you help your team improve their performance?

      by always dribbling
      moaning at them
      Correct answer: encouraging them

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Shooting and how to create shooting opportunities, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...